Loopt je Windows 11-update vast? Geen zorgen, dat is zo gefixt!

Tablets, Laptops & Computers Dennis Mons 29 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Microsoft duwt op dit moment bij veel pc-gebruikers de update naar Windows 11. En niet alle computers zijn daarvan gediend: ze blijven ogenschijnlijk hangen. Maar kan je er dan de stekker uit trekken zonder je pc te slopen? Wij hebben het antwoord.

Kort gezegd: ja dat kan, of een beetje. Einde verhaal zou je denken, maar achter de schermen gebeurt het één en ander. Het kan namelijk inderdaad zo zijn dat je ineens enorme problemen ondervindt met je pc tijdens een update. Maar hoe ernstig dat ook lijkt: de oplossingen zijn (vaak) simpel.

Windows 11-update is flink en duurt lang

Een update zoals Windows 11 (maar ook kleinere updates) zijn best zwaar. De Windows 11-update is bijvoorbeeld zo’n 3,5GB groot maar heeft wat ruimte nodig voor download en installatie. Overtollige data wordt overigens weer verwijderd. Maar computers met kleine opslag, zoals een harde schijf van 256GB kunnen daardoor de update afslaan. Er is simpelweg geen ruimte.

Microsoft Windows 11
Het nieuwe logo (Afbeelding: Microsoft)

Sterker nog: er wordt aangeraden dat je in ieder geval 64GB ruimte hebt om de update te installeren. En mocht je een durfal zijn die een .ISO (Windows-installatie via dvd-rom of USB-apparaat) vanuit de BIOS installeert, dan is 25GB in eerste instantie voldoende.

Hangende installaties

Wereldwijd zijn er zo’n 400 miljoen gebruikers die van Windows gebruik maken. En hoewel de meeste updates vlekkeloos lijken te verlopen, is dat zeker niet altijd het geval. Soms loopt een installatie vast. Reden tot paniek? Meestal niet, wees gerust.

Een update van Windows gaat snel of traag vanwege een aantal factoren. Ten eerste is er de downloadsnelheid van een update of een besturingssysteem. Het moge duidelijk zijn dat je met een 1Gb/s-verbinding wat rapper de download voltooit.

Ah ja, de smiley dat je pc kuren heeft… bedankt Microsoft

Daarnaast is de snelheid van je computer ook van belang. Ervan uitgaande dat je sowieso voldoende opslag hebt, weet een snellere processor en een pc met voldoende RAM-geheugen relatief snel een update te installeren.

Geduld siert de mens bij een update

Da’s dus ook de eerste tip. Ook wij hebben vijftien minuten gestaard naar een installatiescherm waarbij 21 procent ongemakkelijk op 21 procent bleef hangen. Dat kán aan de snelheid van je pc en internet liggen, maar ook de eventuele andere updates die nodig waren en Microsoft meteen koppelt aan één grote update. Wees geduldig, hoe tergend het ook is als je bijvoorbeeld een deadline hebt.

Mocht het écht niet opschieten dan moet je toch je computer opnieuw opstarten. En ondanks het feit dat Windows je waarschuwt dat je dat écht niet moet doen, heb je soms geen andere keuze.

Wat gebeurt er als je de pc uitschakelt?

Er zijn voldoende rampscenario’s, waarvan sommigen helaas uitkomen. Maar over het algemeen is het geen probleem.

Tijdens het downloaden van een update kan het sowieso geen kwaad. Je computer maakt een back up en bewaart data die gedownload is en gaat doodleuk verder wanneer je de update herstart. Mocht die data fouten hebben, wist Windows het en start opnieuw de update op. Niets aan de hand dus.

pc update windows
En maar wachten… … (Afbeelding: Unsplash/Johny vino)

Het wordt precair wanneer je de computer uitzet tijdens de daadwerkelijke installatie. Over het algemeen gebeurt het volgende: je komt gewoon terug bij je opstartscherm en krijgt de boodschap dat de update niet geïnstalleerd is. Helemaal prima.

Er bestaat echter een kans dat je installatie al lekker aan het wroeten was in je OS en je de melding krijgt dat je computer fouten heeft. Nog steeds geen reden tot paniek. Je kan Windows in reparatiemodus starten. Soms gebeurt dat automatisch, maar mocht dat niet het geval zijn houdt dan de F1-toets (meestal) ingedrukt, en daarna krijg je een scherm te zien waarmee je Windows kunt repareren.

Tip van de Windows 11-slachtoffers

We raden dit echter aan vanwege het feit dat ook ons dit is overkomen. Maak regelmatig (al dan niet automatisch) ‘restore points’ aan. Dit zijn momenten waarop Windows goed draaide en je kan kiezen om op terug te vallen. Je bent nieuwe programma’s na dat punt wel kwijt, maar niet je pc.

Maak ook een back-up van Windows op een USB-stick. Hierdoor kan je Windows wederom opstarten. Microsoft maakt het je ook makkelijk: tik Herstelstation in de zoekoptie en volg de stappen. Je hebt daar dus een USB-apparaat met 16GB ruimte voor nodig. En let wel: deze wordt geformatteerd, dus al je data is waarschijnlijk weg op dat apparaat.

Windows Update pc
Herstel Windows makkelijk met een back-up (Afbeelding: Microsoft)
Let op! Je data wordt verwijderd

Edoch; geen zorgen dus als je Windows-updates blijven hangen. Dikke kans dat het traag is om bovenstaande redenen, dus zet het vooral niet ‘s ochtends of ‘s middags aan. En mocht het echt blijven hangen, is je pc niet meteen kaduuk. Sterker nog, het loont om Windows 11 te installeren: het besturingssysteem heeft heel veel toffe functies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen