5 redenen waarom Dahmer op Netflix angstaanjagend goed is

Films & Series Dennis Mons 28 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Deze week is de horrorserie Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story uitgekomen op Netflix en deze staat nog steeds bovenaan. En dat is niet verwonderlijk, aangezien het een ontzettend spannende serie is. WANT.nl-redacteur Dennis Mons vertelt je waarom.

De Dahmer-serie (ik kort even de naam af) werd op 23 september op Netflix gezet en staat nu op veel plekken, wereldwijd (waaronder ook Nederland) op de meest bekeken serie van dit moment. Ook ik ben er opgedoken, en wat mij betreft is het een zeer sterke serie.

Dahmer op Netflix: Publiek versus critici

Miljoenen mensen hebben de serie dus al gekeken, en zijn laaiend enthousiast. Zo krijgt het horrorverhaal over de seriemoordenaar zeer positieve recensies en scores. De teller staat op de site IMDb op 8,4/10 en op 87 procent op Rotten Tomatoes. Gek genoeg zijn critici niet bepaald te spreken over de serie. Deze geven het een score van 46 procent. Van den zotte!

Jeffrey Dahmer, Dahmer, Netflix
Evan Peters als Jeffrey Dahmer (Afbeelding: Netflix)

Bijzonder spannend en echt gebeurd

Ik krab me even achter de oren, want ik genoot van de Netflix-serie. En wat het nog drukkender maakt is het feit dat dit allemaal echt gebeurd is. Even snel voor de mensen die geen idee hebben: Jeffrey Dahmer was een seriemoordenaar, necrofiel en kannibaal in de jaren zeventig. Uiteindelijk vermoordde hij 17 mensen en werd hij zelf vermoord in de gevangenis. En dit gegeven is exact een van de sterke punten van de serie.

#1 Dahmer is angstaanjagend verhaal

Het moge duidelijk zijn dat het verhaal over deze man bizar is. Niet alleen zien we op Netflix hoe hij zijn slachtoffers benaderde, maar ook hoe hij ze om het leven bracht. Sowieso krijgen we flashbacks van de jonge Jeffrey en krijgen we een glimp van zijn psyche terwijl hij opgroeit. Het feit dat de politie door nalatigheid Dahmer meerdere malen heeft laten lopen, maakt het nog tenenkrommender.

#2 Dahmer heeft een fantastische cast

Hoewel iedereen in de Netflix-serie uitstekend acteert, is het vooral hoofdrolspeler Evan Peters (voornamelijk bekend door zijn rol als Quicksilver in enkele X-Men-films, en American Horror Story) die de show steelt. Zijn vaak emotieloze uitdrukking is passend ongemakkelijk. En zelfs als hij opgewekt doet tegen bijvoorbeeld potentiële slachtoffers, gaan je haren overeind staan. Daarnaast is ook Richard Jenkins (o.a. Burn After Reading, The Shape of Water) uitstekend als Jeffrey’s vader, die zijn zoon (bizar genoeg) door dik en dun blijft steunen.

#3 Prima script voor een Netflix-film

Het valt te beargumenteren dat het één en ander aan te merken is op het script, maar over het algemeen werkt de Netflix-serie uitstekend. Het tempo is passend traag, de flashback zorgen voor afwisseling en de dialogen zijn uitstekend uitgeschreven. Het is ook sterk dat Dahmer begint met het moment dat hij gepakt wordt, en we vervolgens terug in de tijd schieten. Wat het script had kunnen doen, is meer focus leggen op het gestuntel van de politie, de raciale spanningen, maar ook de impact van Dahmers moorden op de nabestaanden van de slachtoffers.

# 4 Mooi geschoten

Dankzij uitstekend camerawerk, goede belichting, perfecte decors en kostuums waan je je daadwerkelijk in de jaren zeventig. Daarna wordt er veel gebruikt gemaakt van close-ups en over-de-schouder-shorts, wat zorgt voor een enorm beklemmende sfeer. De serie is geregisseerd door vijf verschillende regisseurs en een aantal verschillende directors of photography, maar het is een stevig, volledig geheel geworden op Netflix.

netflix, Dahmer
Enkele momenten uit de populaire serie (Afbeelding: Netflix)

#5 Netflix heeft respect voor nabestaanden

Het moet gezegd worden dat de Netflix-serie is gemaakt met respect voor de nabestaanden (overigens delen zeker niet alle nabestaanden die mening). Hoewel er natuurlijk de nodige gruwelen voorbij komen, worden die niet bepaald expliciet in beeld gebracht (meer suggestief). Het is echter lastig om de lugubere kanten van een moord en kannibalisme niet te tonen. Overigens zou de maker, Ryan Murphy, het niet kunnen laten aangezien hij ook American Crime Story en American Horror Story maakte.

Met andere woorden: als je liefhebber bent van dit soort gruwelijke, waargebeurde verhalen, raad ik Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story (rare naam, maar soit) van harte aan. De serie is hier op Netflix te vinden.

Overigens komt er ook nog de docu-serie Conversations with a killer: The Jeffrey Dahmer Tapes uit op 7 oktober.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen