Koopadvies: is de MacBook Air 2017 nog steeds een goede koop?

Apple rmens 22 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoewel Apple eind 2018 na lang wachten een nieuwe MacBook Air onthulde, wordt vaak gevraagd of het oude model uit 2017 nog steeds een goede koop is. Dat is wel te snappen, want er zijn nogal wat problemen met het toetsenbord van onder andere de nieuwe Air.

Apple verkoopt het oude model zelf ook nog voor iets meer dan 1000 euro. Dat is nog altijd minder dan de 1349 euro van de nieuwe Air. Er duiken ook regelmatig wat refurbished aanbiedingen op. Is de MacBook Air 2017 nog steeds een goede koop?

Oude chips, maar niet veel minder krachtig

De MacBook Air 2017 heeft standaard een Intel i5-chip (5350U) op 1.8Ghz en een turbo boost tot 2.9GHz. Dit is een relatief oude Intel-chip uit 2015, maar op technisch vlak doet deze niet veel onder voor de chip in de Air uit 2018. Die bevat een Intel i5 (8210Y) op 1.6GHz en een turbo boost tot 3.6GHz.

Omdat deze chips alle twee op een 14 nanometer procedé gemaakt zijn, lopen de prestaties niet heel veel uit elkaar. De chip in de MacBook Air 2018 is iets krachtiger dan die uit het 2017-model. Dat komt onder andere door meer cachegeheugen en een snellere turbo boost, maar het maakt geen wereld van verschil. Dit toont vooral aan hoe weinig vooruitgang Intel de afgelopen drie jaar heeft geboekt.

Simpel gezegd: tenzij iedere seconde in Photoshop ertoe doet, kun je met alle twee de modellen prima uit de voeten voor alledaags werk.

Een zichtbaar slechter scherm

Ben je iemand die zich kan ergeren aan fletse kleuren en pixelige details? Dan zal het scherm van de MacBook Air 2017 een teleurstelling zijn. Het is een scherm met een relatief lage resolutie (geen Retina) en ook minder goede kleuren. De schermen zijn wel even helder dus bij gebruik buiten zul je alle twee de schermen even goed (of slecht) kunnen lezen. De kwaliteit is echter een stuk minder.

MacBook Air 2018 scherm
Klik/tap voor groter.

Betrouwbaar toetsenbord

De belangrijkste reden om de MacBook Air 2017 te kopen, is ongetwijfeld het toetsenbord. Niet alleen prefereren veel mensen de feel van het toetsenbord van de oude Air, de toetsen gaan ook veel minder snel stuk. Er is enorm veel gedoe geweest om het toetsenbord dat in de MacBook Air 2018 zit. Dit zogenaamde vlinder­toetsenbord is erg gevoelig voor stofjes en kruimels die onder de toetsen kunnen belanden. Omdat de toetsen ook nog eens erg plat zijn, kunnen ze snel blokkeren.

De MacBook Air 2017 heeft daarentegen een toetsenbord met een bewezen ontwerp. Het werkt al jaren goed en mensen die honderdduizenden woorden hebben getypt op de toetsen, hebben geen last gehad van defecten. Dat is bij het 2018-model heel anders. Apple is een reparatie­programma gestart dat je recht geeft op 4 jaar gratis reparaties, maar het blijft een gedoe.

Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit
Klik/tap voor groter.

Aansluitingen uit de tijd, wel flexibel

De MacBook Air 2017 is op het gebied van aansluitingen niet helemaal meer bij de tijd. De laptop heeft nog Thunderbolt 2 en ook traditionele USB-poorten. De Air 2018 heeft echter Thunderbolt 3 en USB-C. Als je zo af en toe een scherm, USB-stick of iPhone aan wil sluiten, zijn de wat oudere aansluitingen van de MacBook Air 2017 misschien wel het handigst. Nog niet iedereen heeft immers apparaten met USB-C. Als je echter graag een uitgebreide werkplek maakt met een externe GPU en een scherm met hoge resolutie, is een laptop met Thunderbolt 3 aan te raden.

Software-updates

Apple heeft een ruimhartig beleid voor software-updates. De nieuwste macOS-versie, macOS Mojave, werkt nog op een Air uit 2012. Zelfs als een MacBook na jaren niet meer de nieuwste macOS-versie krijgt, blijft Apple nog beveiligings­updates uitrollen.

MacBook Air 2018 review 003
Klik/tap voor groter.

Voordelen MacBook Air 2017

Deze kleine, maar niet onbelangrijke dingen ga je waarderen aan de MacBook Air 2017:

  • Magsafe-oplader die zorgt dat je laptop niet van tafel wordt getrokken als je achter de kabel blijft hangen.
  • Accuduur een uurtje langer dan die van de Air uit 2018.
  • SD-kaartlezer aanwezig.

Voordelen MacBook Air 2018

Deze kleine dingen ga je waarderen aan de MacBook Air 2018:

  • Touch ID aanwezig voor snel inloggen.
  • Aanzienlijk betere speakers.
  • Naast zilver ook vergelijkbaar in spacegrijs en goud.
  • Opladen met iedere USB-C-lader.
  • T2-chip voor extra snelle opslag en beveiliging

Bottom line

Is de MacBook Air 2017 nog steeds een goede koop? Als je die vraag een jaar geleden zou hebben gesteld, was het antwoord anders geweest dan nu. Door de grote problemen met de toetsenborden van de nieuwe generatie Air en Pro, is echter een heel nieuw beeld ontstaan. De MacBook Air 2017 is zeker niet de nieuwste laptop, maar heeft wel een ontwerp dat foutloos is en een toetsenbord dat niet snel stuk zal gaan. Op het gebied van software-updates zit het ook nog wel jaren goed. Het ontbreken van een Retina-scherm en Touch ID zijn serieuze minpunten, maar als je deze laptop voor een goede prijs op de kop kunt tikken, heb je er anno 2019 nog een prima en snelle laptop aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen