Het kopen van smartphones, tablets en laptops is tot 2023 een probleem

Smartphones Wesley Akkerman 27 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb je onlangs een smartphone, tablet of computer besteld? Dan kan het zomaar zijn dat je daar nu al langer dan gebruikelijk op wacht. De levertijden lopen op van enkele weken tot maanden, in plaats van enkele dagen. Intel, als fabrikant van veelgevraagde chips, laat weten dat dit probleem voorlopig niet verdwijnt.

2021 is een jaar dat zich kenmerkt door een ongekend hoge vraag naar chips en een beperkte bevoorradingsketen, aldus Intel chief executive Pat Gelsinger. Daardoor ontstaan er tekorten, waardoor veel producten langer dan gebruikelijk op zich laten wachten. Dit geldt voor een smartphone, maar ook PlayStations en meer.

Smartphone voorlopig slecht verkrijgbaar

Die tekorten houden in elk geval in 2022 aan, zo luidt de verwachting van Gelsinger. En we moeten er ook rekening mee houden dat we hier in 2023 nog mee te maken krijgen. Als we straks dan eindelijk uit de pandemie zijn, en overgaan op een endemie, dan voelen we de nasleep nog op de consumentenmarkt.

Ondertussen laat de Intel-topman weten dat het bedrijf zich goed staande houdt in deze bizarre tijd. En dat de plannen voor het openen nieuwe fabrieken nog steeds op koers liggen. Zo komt er onder meer een megafabriek in Ohio. In eerste instantie gaat het alleen om het gebouw; later wordt er de nodige apparatuur aan toegevoegd.

Aanhoudende tekorten

De komende twee jaar moeten we er dus nog rekening mee houden dat allerlei producten, zoals een nieuwe smartphone, slecht verkrijgbaar zijn. Dat heeft invloed op allerlei zaken. Zo brengen bepaalde smartphonefabrikanten minder soorten smartphones per jaar uit en zette Samsung een streep door de Note-lijn, bijvoorbeeld.

En hoewel bedrijven als Intel goede zaken doen en leveren wat ze kunnen leveren, is het ondertussen ook zo dat andere bedrijven omzet in rook zien opgaan. Neem bijvoorbeeld die eerdergenoemde PlayStation. Die is zo slecht verkrijgbaar, dat de omzet uit dat product waarschijnlijk veel lager uitvalt dan Sony had verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PCWorld

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen