Krassen op je smartphone? 5 manieren om ze te verwijderen!

Smartphones Lisanne Beijen 16 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Krassen op je smartphone zijn haast niet te voorkomen. Smartphones worden immers zo intensief gebruikt dat ze onmogelijk krasvrij blijven. Een sleutel in je tas of wat korrels zand in je broekzak kunnen al krassen veroorzaken.

Het is echter niet onmogelijk om je smartphone weer wat op te lappen. De onderstaande 5 huis-tuin-en-keuken-tips maken het scherm van je smartphone weer (bijna) als nieuw.

Wondermiddel of mythe?

Het internet is er niet volledig over eens of de onderstaande tips werken en een goed idee zijn. Zo wordt er gesproken over verschillende uitkomsten op glas en plastic, en zegt men dat sommige tips het beeldscherm slechts laten blinken en niet krasvrij maken.

Is het beeldscherm van je smartphone er echt slecht aan toe? En zitten er barsten in? Ga dan niet zelf aan het dokteren met lijm en andere goedjes, maar breng je smartphone langs bij een repair shop.

1. Koop een screen protector

De eerste tip spreekt misschien voor zich, maar toch heeft lang niet iedereen een extra beschermglas op zijn smartphone-scherm. Een screen protector kost meestal slechts een tientje; dat is dus geen diepte investering. Het extra laagje glas laat je smartphone er weer als nieuw uitzien, maar beschermt hem ook tegen nieuwe krassen en barsten in het scherm. Is je scherm al gebarsten? Dan beschermt een screen protector je vingers tegen het gebarsten glas.

Disclaimer: de onderstaande tips zijn de beste tips tegen krassen die volgens ons op het internet staan. Ondergetekende heeft zelf een screen protector (na het herhaaldelijk laten vallen van haar oude iPhone SE) en heeft de onderstaande tips voor het verwijderen van krassen niet zelf getest.

AliExpress screen protector uitleg
Screen protector doe-het-zelf (Afbeelding: AliExpress)

2. Lijm

Als er krassen in je beeldscherm zitten kun je die vullen met lijm. Epoxy en superlijm zijn hier het meest voor geschikt. Wees wel bedachtzaam en voorzichtig als je de krassen op deze manier wil verbergen. Dek bijvoorbeeld eerst alle uitgangen in je smartphone af om te voorkomen dat daar per ongeluk lijm in terecht komt. Het is ook verstandig om tape rondom de kras te plakken zodat er geen lijm op plekken terecht komt waar geen krassen zitten.

Spuit geen enorme klodder lijm op de krassen, maar gebruik een kleine hoeveelheid. Spreid de lijm uit met een bankpas of een verfkrabber zodat hij de kras netjes en glad opvult. Als de lijm is opgedroogd kun je met een wattenstaafje en wat nagellak remover de overtollige lijm verwijderen. Let op: smeer geen lijm in dikke barsten in je beeldscherm. Dit kan de mechanica van je smartphone kapot maken.

3. Polijst de krassen op je smartphone met diamantpasta

Polijstpasta of diamantpasta is een fijne poeder die, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt is van diamanten. Het goedje wordt normaliter gebruikt om gladde oppervlakken te schuren. Je kunt het daarom ook gebruiken om krassen van je scherm te verwijderen. Let op dat je tijdens het gebruik van diamantpasta wederom de uitgangen van je smartphone goed afschermt met tape.

krassen smartphone iPhone
Marco White Jr in de Regent Street Apple Store (Londen) laat zien hoe je krassen op je iPhone krijgt (Afbeelding: Chris J Ratcliffe / AFP)

4. Een ware huis-tuin-en-keuken oplossing: bakpoeder of Maizena

Heb je geen zin de bovenstaande producten in huis te halen? Dan kun je altijd nog je keukenkastjes open trekken en kijken wat daarin ligt. Wie bakpoeder of Maizena in huis heeft kan dit ook gebruiken om krassen van zijn toestel te verwijderen. Mix twee delen bakpoeder of Maizena met een deel water. Dit wordt een dikke pasta die je met een microvezeldoek op je smartphone kunt smeren.

5. Nog een huis-tuin-en-keuken tip tegen krassen: tandpasta

Tandpasta is volgens het internet ook een geschikt goedje om de krassen op je beeldscherm te verminderen. Doe een klein beetje tandpasta op een wattenstaafje of op de punt van een schoonmaakdoek. Wrijf deze vervolgens in cirkels over het scherm totdat de kras niet meer zichtbaar is. Neem vervolgens het scherm af met een vochtige doek zodat hij niet nog weken naar tandpasta ruikt.

Apple iPhone XR beelscherm krassen
Apple’s iPhone Xr nog helemaal krasvrij, maar voor hoe lang? (Afbeelding: Noah Berger / AFP)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen