Iets nieuws leren? Met deze 5 gratis online cursussen krijg je het voor elkaar!

Apps Lisanne Beijen 17 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Heb je de laatste tijd meer tijd over dan je gewend bent en weet je niet wat je er mee aan moet? Dan kun je natuurlijk Tiger King en andere Netflix-series bingen. Je kunt er ook voor kiezen je kostbare tijd iets nuttiger te besteden. Bijvoorbeeld door een gratis online cursus te volgen.

Een nieuwe skill leren is het medicijn tegen verveling. Daarnaast kan een extra beetje zelfontwikkeling nooit kwaad. Daarom hebben we hieronder 5 platforms met gratis online cursussen voor je op een rij gezet. Deze skills kunnen je straks helpen als je weer volledig aan het werk bent, of wellicht helpen ze je aan een nieuwe baan.

Gratis online cursussen op Coursera

Coursera werd zo’n 8 jaar geleden opgericht door informatica professors Daphne Koller en Andrew Ng. Dit platform werkt samen met de beste universiteiten ter wereld (Imperial College London, Stanford, Duke, University of Michigan en Johns Hopkins) en grote techbedrijven als Google en IBM. Door deze samenwerkingen kan het hoogwaardige cursussen aanbieden op het gebied van informatica, taal, business en meer.

Coursera heeft een betaalde versie, maar je kunt er ook veel gratis cursussen op vinden. Aan het eind van een gratis cursus krijg je geen certificaat, maar heb je wel nieuwe kennis op zak. Dat is ook wat waard, toch? Hecht je wel waarde aan het papiertje en de vermelding op je LinkedIn-pagina? Check dan hier de gratis cursussen op het platform waarvoor je wel een certificaat krijgt.

Coursera gratis online cursussen
Coursera (Afbeelding: Coursera)

Gratis online cursussen op Skillshare

Skillshare voelt minder academisch en ‘schools’ aan dan Coursera, maar biedt ook gratis online cursussen van hoge kwaliteit aan. Je vindt er cursussen over onder andere animatie, design, schrijven, business en fotografie. Die cursussen worden niet gegeven door universiteiten zoals bij Coursera het geval is, maar door professionals uit het vakgebied. Je kunt op Skillshare dus een skill leren van de artiest, ontwerper of fotograaf waar je tegenop kijkt.

Het premium-lidmaatschap kost geld, maar er zijn ook genoeg gratis online cursussen te vinden. Leer bijvoorbeeld de basics van grafisch design in deze toffe gratis cursus.

online gratis cursussen laptop
Toen je nog wel vanuit een café kon werken (Afbeelding: Andrew Burton/Getty Images/AFP)

YouTube: Leer origami maken of overleef in de bush

YouTube staat vol met video’s en tutorials waarvan je iets kunt leren. Twee van onze favorieten zijn Primitive Technology en Jo Nakashima. De twee kanalen zijn compleet verschillend, maar beide vermakelijk en leerzaam. Gebruik ze als gratis online cursussen en leer iets nieuws.

Op Primitive Technologie zie je hoe John Plant (ja, dat is zijn echte naam) eeuwen oude technieken gebruikt om van niets iets te maken. Ben je meer een binnenmens? Check dan het kanaal van Jo Nakashima. Dit kanaal leert je de mooiste kunstwerken te maken van papier. Dat is niet perse nuttig, maar is wel prima om de tijd mee te doden.

Het echte werk: edX

edX is een van de grote jongens, als het niet de grootste is, als het aankomt op online cursussen. Dit platform biedt legitieme online cursussen aan van de beste universiteiten ter wereld. Het non profit platform werd opgericht door MIT en Harvard met als doel educatie ook beschikbaar te maken voor wie minder financiële middelen heeft of vanwege de afstand niet in de mogelijkheid is te studeren.

Op edX staan net als op de andere platforms cursussen waarvoor je moet betalen, maar er staan ook gratis cursussen op. Zo kun je bijvoorbeeld leren over de impact van Star Trek op de hedendaagse samenleving en technologie (serieus), of meer leren over Bitcoin en cryptocurrencies.

Star Trek Mister Spock comicon gratis online cursussen
Een Mister Spock-fan op Comic con: perfecte deelnemer voor de edX cursus (Afbeelding: Christophe Archambauls / AFP)

Soofos: leren zelf een cursus maken

Als laatste kwamen we op het Nederlandse platform ‘Soofos‘ een gratis online cursus tegen die je leert hoe je een een online cursus kunt maken. Precies, een tikkeltje inception. De cursus is tof voor wie zelf een skill heeft en die aan anderen wil leren. Dat kan nu even niet face-to-face, dus dan maar in een gratis online cursus. Uiteindelijk is het natuurlijk ook in het belang van Soofos dat jij je goede cursus via hun platform gaat aanbieden, maar voor wat hoort wat hè?

Thuiswerken
(Afbeelding: Unsplash / Grovemade)

Moet je tussen het leren door ook nog wat thuiswerken? Check dan deze 7 apps die het thuiswerken een stuk makkelijker maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen