Lachgas als medicijn tegen depressie? Nieuw onderzoek verrast

Wetenschap Jeroen Kraak 10 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

We kennen lachgas tegenwoordig vooral als partydrug. Toch kan het in de toekomst wellicht nuttig zijn als medicijn.

Lachgas zorgt voor veel mensen in Nederland voor overlast. De drug waardoor gebruikers even in een roes raken is legaal, maar er is wetgeving in de maak om het te verbieden.

Lachgas als medisch middel

Toch is lachgas, oftewel veel meer dan een drug. Naast dat het drijfgas is in slagroomspuiten, wordt het door dokters en tandartsen gebruikt als narcosemiddel. Uit onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt lachgas mogelijk ook te kunnen worden gebruikt als middel tegen depressie. De studie zelf is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.

In het onderzoek zijn er 24 mensen onderzocht die een lage dosis lachgas toegediend kregen. Daaruit blijkt dat het de effecten van depressie kan verlichten voor mensen die resistent zijn voor andere medicijnen. Die verlichting kan zelfs voor enkele weken duren zonder al te veel bijwerkingen.

Goede resultaten

“De reductie van bijwerkingen was vrij onverwacht en drastisch. De goede effecten duurden een volle twee weken,” vertelt een van de onderzoekers aan Science Alert.

In 2015 was er al eens een studie naar lachgas als medicijn tegen depressie. Hoewel het de effecten verlichtte, voelde mensen zich later misselijk, licht in het hoofd of paranoïde. Het nieuwe onderzoek beweert anders.

Meer onderzoek nodig

De 24 mensen die deelnamen aan de proef hadden last van een grote depressie. Zij kregen in drie maanden drie verschillende soorten medicatie toegediend met daartussen een pauze van een maand. De eerste behandeling bestond uit een hoge dosis lachgas, de tweede een lage en de derde was een placebo.

Niet iedereen in de studie reageerde hetzelfde op de behandelingen en ook was er een vrij groot placebo-effect. Toch waren de resultaten van deze studie beter dan traditionele antidepressiva volgens de onderzoekers. De hoge dosis lachgas zorgde voor meer bijwerkingen.

Toch zitten er nog ogen en haken aan de studie. Het aantal mensen dat eraan meedeed is natuurlijk laag en er was alleen een follow-up van de patiënten na twee weken. De effecten op langere termijn zijn dus niet bekend. Er is dus nog veel meer onderzoek nodig om te kijken of het echt een goede oplossing is.

Het risico van lachgas

Toch heeft lachgas ook risico’s. Als iemand vaak en veel lachgas gebruikt kan diegene een B12 tekort oplopen. Dat kan weer leiden tot zenuwschade en uitval en verlammingsverschijnselen. Ook is er een kans op verslaving en acute neurologische schade na intensief gebruik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Alert

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen