Waarom je je laptop vaak uit je tas moet halen als je gaat vliegen

Tablets, Laptops & Computers Jeroen Kraak 18 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Vlak voor je gaat vliegen, moet je eerst door de veiligheidscheck op het vliegveld. Schoenen moeten uit, riemen moeten af en de laptop moet op veel vliegvelden uit je tas. Die eerste twee zaken zijn te begrijpen, maar waarom moet je computer altijd uit je handbagage? Dit is het antwoord.

Bij de securitycheck op het vliegveld lijkt het soms net op een modeshow. Niet alleen doen mensen allerlei kledingstukken uit en aan, zoals een jas of schoenen, ook moeten hele tassen leeggehaald worden voordat je gaat vliegen. Vooral je laptop moet eraan geloven, maar waarom?

Waarom moet die laptop uit je tas als je gaat vliegen?

Vroeger was vliegen vrij relaxt. Er waren wel veiligheidschecks, maar die stelden niet al te veel voor. Dat veranderde rigoureus na 9/11. Kapers konden hun wapens meenemen aan boord, en dat leidde ertoe dat twee vliegtuigen zich in het World Trade Center boorden.

Zo’n aanslag moest natuurlijk nooit meer gebeuren, en dus moest elk potentieel gevaar ontdekt kunnen worden. Iets wat op een wapen leek, mocht echt niet meer mee. Ook vloeistoffen en zaken als een laptop en een telefoon moesten uit de tas en los in een bakje gedaan worden. Waarom moet je laptop nog steeds uit je tas op veel vliegvelden?

Dat heeft alles te maken met de machines waarmee de veiligheidsdiensten je bagage checken voordat je gaat vliegen. Laptops en tablets zijn vaak te dicht gebouwd. De röntgenstralen van de machines komen daar niet doorheen, waardoor mensen dus een wapen of iets anders zouden kunnen smokkelen. En dat is natuurlijk een gevaar voor de veiligheid aan boord van een vliegtuig.

Als een laptop apart gescand wordt, zijn wel onderdelen te zien. Om zeker te weten of er in de binnenkant niets gesmokkeld wordt, kunnen veiligheidsmedewerkers vragen of je de computer uit je tas wil halen voor het vliegen.

Het lijkt verleden tijd op het vliegveld

Gelukkig hoef je lang niet overal meer je laptop uit je handbagage te halen als je gaat vliegen. Op Schiphol is het bijvoorbeeld niet meer nodig. Op het vliegveld zijn nu speciale CT-scanners die de bagage uit meerdere hoeken kunnen scannen. Zo kan er eigenlijk door de laptop heen gekeken worden.

Mocht de veiligheidsmedewerker het toch niet vertrouwen, dan kan deze altijd nog de bagage apart nemen om het nu gewoon met de hand te onderzoeken.

De nieuwe machines zijn veel handiger. Doordat niet alles uit een tas wordt gehaald, zijn er minder opstoppingen. In de toekomst zal dit proces waarschijnlijk nog sneller worden door AI en hoeft er haast geen mens meer aan te pas te komen als je gaat vliegen. De computer kan dan gewoon herkennen of er iets mis is.

Tot die tijd zul je af en toe nog gefouilleerd worden. Niet het leukste wat je meemaakt tijdens een vliegvakantie, maar het zorgt er in ieder geval wel voor dat vliegen veiliger is.

Hoe deze nieuwe manier van vliegen je vliegschaamte voorgoed tackelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen