Voor dit bijzondere vliegtuig hoef je geen vliegbrevet te halen

Gadgets Sam Dille 14 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Om naar het buitenland te reizen hoef je geen duur vliegticket meer te kopen. Je kan er namelijk zelf naartoe vliegen. Tenminste, als je dit indrukwekkende vliegtuig koopt.

Het vliegtuig heeft één voordeel: je hebt er geen vliegbrevet voor nodig. Dat betekent dat je geen piloot hoeft te zijn om achter het stuur te zitten.

Maar er is wel een kleine kanttekening. Voor het vliegtuig moet je flink wat geld betalen. En dan bedoel ik echt heel veel.

Voor dit vliegtuig heb je geen vliegbrevet nodig

Pivotal is een bedrijf uit Californië dat gespecialiseerd is in lichte vliegtuigen. Hun nieuwe vliegtuig kreeg de naam Helix en is een verbeterde versie van zijn voorloper, de BlackFly. Het vliegtuig is aardig uniek. Je hebt namelijk geen vliegbrevet nodig om hem te mogen gebruiken.

Juich niet te vroeg. Je moet wél een korte vliegopleiding volgen voor Helix, maar je hebt geen officieel brevet nodig. Met de kleine vliegmachine mag je alleen in rustige gebieden vliegen en je mag niet op luchthavens komen. Het is eigenlijk een ideaal voertuig voor mensen die graag willen vliegen, maar geen piloot willen worden.

Helix van Pivotal
De vliegmachine (Afbeelding: Pivotal)

Grote investering

Amerikanen kunnen sinds deze week hun eigen vliegtuig bestellen. Het is wel een flinke investering. De instapprijs is zo’n 150.000 euro en kan oplopen tot 260.000 euro als je ook een premium cockpit en drie opladers aan boord wilt.

En dan ben je er nog niet. Kopers moeten daarnaast 250 euro aan aanvraagkosten betalen en 50.000 euro aan de verplichte vliegopleiding. Hier in Nederland is de Helix niet verkrijgbaar. Dat is, gezien de enorme prijzen, misschien maar beter ook.

Robots achter het stuur?

Professionele piloten hebben misschien ook geen vliegbrevet meer nodig. Want ze worden in de toekomst vervangen door humanoids. Koreaanse ingenieurs hebben een menselijke robot ontwikkeld die naar verluidt vliegtuigen kan besturen.

Hij kan al achter het stuur kruipen na slechts één keer de handleiding te hebben gelezen. Hoe dat allemaal zit, leggen we je haarfijn uit in onderstaand artikel:

De bizarre manier hoe een humanoid een vliegtuig kan besturen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen