LastPass laten varen door wijziging? Dit zijn 5 goede (gratis) alternatieven!

Apps Mark Hofman 18 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Vanaf 16 maart 2021 wijzigt LastPass zijn gratis abonnement en dat is alles behalve voordelig voor jou. Ondanks het feit dat de dienst ook betaald zeker de moeite waard is begrijpen we het volledig als je opzoek bent naar een alternatief.

In dit artikel zetten we vijf verschillende wachtwoordmanagers voor je op een rij om je huidige kluis te vervangen. Het mooie aan deze lijst: alle alternatieven zijn volledig gratis te gebruiken.

LastPass: wat gaat er eigenlijk veranderen?

Afgelopen week werd duidelijk dat LastPass, met ingang van 16 maart 2021, een grote wijziging doorvoert voor het gratis abonnement. Het is vanaf die datum niet meer mogelijk om de dienst op verschillende platformen te gebruiken. Althans, als jij ervoor kiest om niet voor de dienst te betalen. Met de maandelijkse kostenpost van €2,90 per maand is de wachtwoordmanager nog zeker de moeite waard. Toch zullen er veel mensen zijn die liever overstappen naar een andere gratis dienst. Voor die mensen hebben we dit artikel gemaakt.

Hieronder tref je vijf verschillende wachtwoordmanagers aan die volledig gratis te gebruiken zijn. Als je dus geen zin hebt om te betalen voor LastPass, dan zijn deze vijf tools misschien wel het proberen waard.

#1 LogMeOnce: lost het probleem van LastPass op

LogMeOnce is een uitstekend alternatief, omdat de dienst het grootste probleem van het nieuwe LastPass abonnement verhelpt. De gratis versie van de dienst zorgt er namelijk voor dat jij een onbeperkt aantal wachtwoorden op kunt slaan. Daarbij is het ook mogelijk om deze op een onbeperkt aantal apparaten te gebruiken. Het is dus gewoon mogelijk om je wachtwoordmanager te gebruiken zoals je dat altijd al gewend was.

Het enige nadeel van LogMeOnce is overigens wel dat het voorzien is van advertenties. Hoe groot dat nadeel is ligt natuurlijk helemaal aan jou. Voor de ene consument is het ene dealbreaker, de ander kan er uitstekend mee leven.

#2 RoboForm

Wie het niet zo heeft op nieuwe diensten en meer voor de veteranen onder de wachtwoordmanagers wil gaan zit helemaal goed met RoboForm. De dienst is misschien niet zo bekend als LastPass, maar bestaat al een aardige tijd. Dat is niet heel vreemd, want de gratis versie biedt uitstekende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om een onbeperkt aantal wachtwoorden op te slaan en kun je de dienst op een onbeperkt aantal apparaten gebruiken. De wachtwoorden worden vervolgens automatisch ingevuld en in het geval van nood kun je vrij snel bij je kluis.

Het grote nadeel van RoboForm is het feit dat er geen synchronisatie is tussen verschillende apparaten. Dat is een een functie die alleen voor betalende klanten te gebruiken is. Wanneer jij dus een wachtwoord op je computer opslaat, zal je deze dus handmatig op je smartphone in moeten voeren. Erg handig is het niet, maar je kunt dus wel volledig gratis aan de slag.

#3 Bitwarden: het beste alternatief voor LastPass?

Bitwarden is één van de bekendste wachtwoordmanagers uit deze lijst. Het gaat om een open-source platform dat jou als gebruiker een flink aantal handige functionaliteiten biedt. Het opslaan van een onbeperkt aantal wachtwoorden en het synchroniseren tussen verschillende apparaten is geen enkel probleem. Daarbij is Bitwarden ook in staat om voor jou unieke wachtwoorden te genereren, zodat je bij het aanmaken van je account niet meer hoeft na te denken. Best wel handig dus!

De betaalde versie zorgt ervoor dat je tot 1GB aan versleutelde bestanden op kunt slaan en je account beter kunt beveiligen. Wat dat betreft misschien wel het beste alternatief voor LastPass.

#4 Zoho Vault

Zoho heeft een groot aanbod aan verschillende productiviteit-apps, waaronder de Zoho Vault. Het feit dat deze wachtwoordmanager geheel gratis aangeboden wordt is dan ook best indrukwekkend te noemen. De dienst zorgt ervoor dat je wachtwoorden onbeperkt op kunt slaan, is op zowel de computer als de smartphone te gebruiken, beschikt over een tweefactors-authenticatie en genereert wachtwoorden voor je. Dat zijn vier functionaliteiten die onderdeel zijn van het groot aantal features die je tot je beschikking hebt.

De Zoho Vault is wat dat betreft, net als Bitwarden, één van de beste LastPass-alternatieven te noemen.

#5 NordPass: lost LassPass probleem deels op

NordPass is een uitstekende wachtwoordmanager, maar lost het probleem van LastPass maar voor een deel op. Je kunt uiteraard een onbeperkt aantal wachtwoorden opslaan en deze ook op verschillende apparaten gebruiken. Alleen zit er wel een wisselwerking in het gebruik.

Wanneer jij NordPass op je smartphone gebruikt, zul je op de computer uitgelogd worden. Iets dat andersom ook op die manier werkt. Je hebt dus toegang tot verschillende apparaten, maar moet er wel rekening mee houden dat je veel tijd spendeert aan het opnieuw inloggen in je wachtwoordmanager.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen