Linus Tech Tips: wat is er aan de hand met een van Youtube’s grootste techkanalen?

Tech Dennis Mons 18 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Linus Tech Tips is zonder enige twijfel een van de grootste techkanalen op Youtube. Alleen al op het hoofdkanaal heeft hij 15,5 miljoen abonnees. Afgelopen week heeft zijn bedrijf echter aangegeven een week lang op non-actief te gaan vanwege flinke ophef op een aantal vlakken. WANT-redacteur Dennis Mons is fan van LTT, en is dus wel behoorlijk geschokt.

LTT heeft een week de stekker uit zijn kanalen getrokken. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd dat het onzorgvuldig tests deed en dus feitelijke fouten maakte, diefstal pleegde en erger nog: (seksueel) overschrijdend gedrag heeft op de werkvloer.

Linus Tech Tips begrijpt de aanklachten

Een ander invloedrijk techkanaal, Gamers Nexus, opende het vuur. In hun video werden gedetailleerde en kritische beschrijvingen gegeven van de meetmethoden en ethische praktijken van Linus Media Group, waarop LTT heeft gereageerd.

“We hebben een verontrustende hoeveelheid conflicten gezien bij Linus Tech Tips. Deze hadden betrekking op hun zakelijke connecties, hun geldstromen en de mogelijke vooringenomenheid als gevolg van deze zaken,” zei Steve Burke, presentator van Gamers Nexus. Hij legde met zijn video een vinger op de zere plek, en mede-eigenaar en oprichter Linus Sebastian was ‘not amused’.

Het grootste zorgpunt van Burke draaide om een GPU-koelblok dat was vervaardigd door Billet Labs. Volgens Gamers Nexus heeft Linus Tech Tips een koperen koelblok van Billet Labs op de verkeerde GPU beoordeeld en het vervolgens geveild tijdens een recent fan-evenement zonder toestemming van het bedrijf. Extreem pijnlijk aangezien het koelblok een prototype was, waar er maar één van bestond. Billit Labs wilde het gebruiken om ook aandacht te krijgen van andere media. Volgens het bedrijf een duur grapje.

De middag nadat Gamers Nexus zijn video had geplaatst, begon Sebastian te reageren op bezorgde fans op de Linus Tech Tips-forums. “We gebruiken dit, net als alles, om onszelf te blijven stimuleren om beter te worden,” zei hij in een van zijn berichten. Hij verklaarde ook dat de veiling van het koelblok een ongelukje was als gevolg van miscommunicatie. Het bedrijf werkt samen met Billet Labs om het probleem op te lossen. Genant detail is echter wel dat LMG Billit pas benaderde ná de video van Gamers Nexus.

Daarnaast spreekt Gamers Nexus Linus en consorten aan op ethiek. Als je in video’s foutieve informatie brengt, is dat niet alleen schadelijk voor een bedrijf, maar ook voor consumenten die soms honderden euro’s in een product steken. Het is ook schadelijk voor andere tech-kanalen omdat het hun autoriteit ondermijnt.

Check hieronder de reactievideo van Linus Media Group.

Ook seksueel onaanvaardbaar gedrag

Erger is de aanklacht van onaanvaardbaar gedrag. Voormalig medewerker Madison Reeve plaatste kort na deze ophef een bericht op X, het platform dat voorheen bekendstond als Twitter. In dit bericht beschuldigde ze Linus Media Group ervan een giftige werkomgeving te creëren. Hierin stelt ze dat het er werkcultuur was die schadelijk was voor haar gezondheid, evenals seksuele intimidatie die plaatsvond door medewerkers van Linus Media Group.

“Ik heb ervoor gekozen om mijn functie bij LTT neer te leggen omdat het mijn mentale gezondheid aan het ruïneren was,” begint haar verklaring. “Mijn werk werd ‘bagger’ genoemd en ik werd ‘onbekwaam’ genoemd. Wanneer ik contact zou opnemen met managers om hulp te vragen in deze situaties, kreeg ik te horen dat ik mijn ‘grote mensenbroek’ moest aantrekken en ‘assertiever’ moest zijn.”

Sebastian reageerde vrij prompt op de aantijging. “Toen ik deze beschuldigingen las, was ik ronduit geschokt. Ze komen niet overeen met mijn herinneringen”, aldus de Youtuber. “Ze zijn niet in lijn met onze interne procedures en zijn niet in lijn met onze bedrijfswaarden.

“We zijn er trots op dat we een veilige en inclusieve omgeving handhaven”, vervolgt hij. “Naast onze bestaande meldingssystemen (zowel anoniem als anderszins) hebben we vandaag proactief intern contact opgenomen. We willen de leden van ons team aanmoedigen eventuele pesterijen of intimidatie op de werkvloer te melden. Zo kunnen we we snel en doortastend ingrijpen.”

De nieuwe CEO van Linus Media Group, Terren Tong heeft inmiddels ook gereageerd. Hij geeft via een e-mail aan The Verge laten weten dat ze een buitenstaander inschakelen om de aantijging uit te zoeken. De resultaten ervan worden vervolgens naar buiten gebracht.

De pauze betekent overigens niet dat er vanaf vandaag geen video’s meer verschijnen. Zo geeft Head of Writing James Strieb aan dat er al enkele video’s ingepland staan en nog online komen.

YouTube kent je online geheimen, maar daar is iets aan te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen