Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apple 17 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

iCloud: 5 dingen die je over de iPhone-dienst wil weten

Heb je een iPhone? Dan zie je waarschijnlijk regelmatig een melding dat je iCloud vol zit. Maar moet je echt een abonnement nemen op de dienst en is het wel zo handig? WANT-redacteur Jeroen Kraak vertelt het je.

Als je een iPhone hebt, heb je meteen toegang tot iCloud. Met de dienst maak je automatisch back-ups van je foto’s, video’s, notities en bestanden. Zo kun je snel bij alles wat je nodig hebt, omdat het gekoppeld is aan je Apple-account. Ook is het makkelijk om een back-up bijvoorbeeld terug te zetten op een nieuwe iPhone.

Alles wat je wil weten over iCloud op je iPhone

Maar welke vijf dingen moet je sowieso weten van iCloud en iCloud+? Hier komen ze.

#1 (Gratis) opslag via iCloud

Elke iPhone-gebruiker krijgt van Apple 5 GB iCloud-opslag. Hiermee kun je back-ups maken van data en persoonlijke gegevens. Toch merk je vrij snel dat je tegen die limiet aanloopt, vooral als je foto’s en video’s in de cloud wilt opslaan. Dat is echt niet voldoende.

Gelukkig is iCloud uit te breiden via iCloud+. Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar. Voor 50 GB opslag betaal je 0,99 euro per maand. Voor 200 GB is dat bedrag 2,99 euro per maand en voor 2 TB betaal je 9,99 euro per maand.

Tevens is iCloud inbegrepen in Apple One, de abonnementsdienst die verschillende apps van Apple combineert. Zo zit 50 GB opslag in een individueel abonnement en krijg je met een Premier- en Gezinsabonnement 200 GB.

#2 Downloaden van iCloud-foto’s en video’s op je iPhone

Het is ook mogelijk om foto’s en video’s die op iCloud staan te downloaden. Handig om bijvoorbeeld je foto’s makkelijk weer te geven op andere niet-Apple-apparaten of als je niet overal internet hebt.

Op de iPhone neem je de volgende stappen om foto’s te downloaden:

  1. Ga naar icloud.com en tik op Foto’s
  2. Selecteer welke foto’s en video’s je wilt downloaden
  3. Tik op Meer
  4. Kies Download en tik vervolgens op bevestigen

Op Mac en PC gaat het als volgt:

  1. Ga naar icloud.com en klik op Foto’s
  2. Selecteer de foto’s die je wilt. Houd de Command-toets op een Mac ingedrukt of de Ctrl-toets op je PC om meerdere afbeeldingen of video’s te selecteren
  3. Klik op het wolkje in de bovenhoek en houd deze ingedrukt
  4. Klik op Download

#3 Deel eenvoudig foto’s

Via iCloud is het heel eenvoudig om foto’s of albums te delen met maximaal vijf andere mensen. Alles wat in een gedeelde fotobibliotheek staat, verschijnt in uitgelichte foto’s en terugblikken.

iOS 16 iPhone
Delen maar! (Afbeelding: Apple)

Daarnaast maak je ook heel makkelijk een gedeeld album. Zo kun je je zelfgemaakte foto’s eenvoudig combineren met die van vrienden. Ook kun je gemakkelijk aan anderen jouw foto’s laten zien. Ze ontvangen automatisch een update wanneer je iets nieuws toevoegt. Bovendien is het ook makkelijk om opmerkingen toe te voegen.

#4 Betere bescherming van je privacy op je iPhone

Met iCloud+ worden je gegevens op je iPhone nog beter beschermd wanneer je Safari gebruikt. Privédoorgifte voorkomt dat websites en providers een profiel van je kunnen samenstellen op basis van je IP-adres, locatie en browsergeschiedenis.

Je kunt ook je e-mailadres verbergen bij het aanmaken van een account. Met de functie Verberg mijn e-mailadres genereer je een uniek adres waar berichten automatisch worden doorgestuurd naar je eigen e-mailadres. Zo filter je spam nog beter.

#5 iCloud Mail

iCloud is automatisch ingebouwd in de Mail-app van je iPhone, iPad of Mac. Met de dienst verzend en ontvang je overal je e-mail. Bovendien zijn er veiligheidsfuncties ingebouwd, zoals spambeveiliging en anti-phishing.

Apple Mail
Mail op je iPhone. (Afbeelding: Brian Tromp / Unsplash)

Net zoals Gmail kun je ook simpel een eigen e-mailadres aanmaken, maar dit eindigt op icloud.com. Met een abonnement op iCloud+ kun je ook je eigen domein gebruiken.

Deze slimme keyboardfuncties op iPhone moet je proberen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!