Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 1 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Kijk nu live naar de ruimtewandeling en -missie van astronauten bij het ISS

Twee NASA-astronauten wandelen vandaag letterlijk de ruimte in. Zij moeten naar buiten om onderhoud aan het ISS te plegen.

Het Internationale ruimtestation ISS is inmiddels meer dan 22 jaar in de ruimte en cirkelt elke 93 minuten om onze Aarde. Om alles up to date te houden moet er regelmatig onderhoud gepleegd. Nu gaan twee NASA-astronauten naar buiten om daar wat taken uit te voeren.

Een lange missie voor de astronauten

Tijdens de missie die nu bezig is, gaan de astronauten naar buiten voor een ruimtewandeling om de accu’s te upgraden en om een aantal nieuwe camera’s aan het ISS te hangen. De missie begon vandaag al om 13:05 maar duurt vermoedelijk 6,5 uur. Dat betekent dat de astronauten pas klaar zullen zijn om 19:35. Er is dus nog genoeg tijd om te kijken. Teven kun je in de player ook gewoon terugspoelen als je te laat inhaakt.

De twee astronauten die de reparaties gaan uitvoeren zijn Mike Hopkins en Victor Glover. Zij kwamen met de SpaceX Crew Dragon in november van het afgelopen jaar aan bij het ISS. Voor Hopkins is deze missie niet iets nieuws. Hij maakte al vier keer eerder een ruimtewandeling.

Dit moet er gedaan worden

De missie bestaat uit verschillende opdrachten. Nadat de twee astronauten het ISS verlaten, moeten ze naar Port 4. Daar installeren ze een adapter plaat voor de nieuwe lithium-ion accu. De accu zelf is al geïnstalleerd met de Canadarm 2 robotische arm.

Als het werk rondom de accu compleet is, gaan ze naar de andere kant van het ISS om een aantal camera’s te vervangen. Daar leggen ze ook een aantal ethernet-kabels aan bij de starboard. Daarna gaan de astronauten naar het Japanse Kibo-lab om daar een wrist Vision camera te installeren op de 10 meter-lange Kibo robotarm. Als dat allemaal gedaan is, kunnen de ruimtevaarders weer naar binnen.

De missie van de astronauten is live te volgen via de player hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!