Beetje paranoïde door je telefoon? Zo zet je snel locatie tracking op Android uit

Smartphones Dennis Mons 2 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dat je Android-telefoon dankzij GPS weet waar je bent, heeft vele voordelen. Toch vinden veel mensen het niet prettig om gevolgd te worden. Zo schakel je snel en eenvoudig locatie tracking uit.

Als je een Android-toestel hebt is de kans groot dat er talloze apps op je telefoon staan die graag weten waar je bent. Voor de hand liggend zijn toepassingen als Google Maps en Uber, zodat je gemakkelijk van punt A naar B kunt komen. Natuurlijk is het ook handig om het weer te checken zonder steeds een stad in te moeten vullen. Of krijg je zeer specifiek nieuws uit een bepaalde regio.

Niet alle Android-apps zijn even prettig

Het wordt al wat minder leuk als je nagaat dat social media-apps, en met name Facebook en Instagram juist aanmoedigen dat je tracking aanzet. De reden: ‘Het helpt apps gepersonaliseerde advertenties te tonen, én kan Facebook zien hoe en wáár je de app gebruikt’. Ook zou het ervoor zorgen dat Facebook volledig gratis blijft. Hoewel het gerucht al de ronde gaat dat dit niet lang zo zal blijven.

locatie tracking Facebook-pagina's locatie
Facebook is een van de apps die graag jouw locatie wilt weten (Afbeelding: Facebook)

App-ontwikkelaars en tracking-bedrijven draaien er in ieder geval niet omheen. “We proberen uit te vinden wie een bepaald persoon is, gebaseerd op waar ze zijn en waar ze naartoe gaan”, aldus Elisa Greenstein, een executive bij het tracking-bedrijf GroundTruth, in een interview met de New York Times. “Op die manier kunnen we ze beïnvloeden wat ze vervolgens gaan doen.

Uitzetten dus, die locatie tracking rommel

Er zijn twee soorten tracking: bij de eerste wordt grofweg geschat waar je je bevindt binnen een straal van zo’n 1,5 kilometer. De tweede is een vrijwel exacte locatie die weet waar je bent binnen een straal van zo’n paar meter.

Google Maps
Google Maps op een smartphone (Afbeelding: Pixabay)

Wil je dit uitzetten dan is dat in een paar kliks opgelost.

  • Klik op Instellingen
  • Vervolgens klik je op Machtigingen, en klik dan op de drie bolletjes rechtsboven
  • Klik vervolgens op App-machtigingen
  • Scroll naar beneden naar Locatie en zet het uit

Wil je locatie-tracking echt volledig uitzetten, dan kan dat via Instellingen en Beveiliging en Locatie. Scroll naar naar Privacy en selecteer Locatie.

Snel opgelost dus! Houdt er wel rekening mee dat sommige apps dus niet meer naar behoren werken. Locatie-tracking is echter wel nog per app in te stellen.

Wil je ook je privacy-settings aanpassen in Google Chrome,? Het onderstaande artikel is je beste vriend!

Google geeft je in Chrome nog meer opties voor privacy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen