Deze Soviet-versie van Lord of the Rings is alles wat je wilt vandaag

Films & Series Mark Hofman 21 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Je komt soms video’s tegen die dusdanig goed zijn dat je het er dagen over kunt hebben. Andere dagen kom je video’s tegen die dusdanig slecht zijn dat je ze nooit en te nimmer meer gaat vergeten. Deze dertig jaar oude Soviet-versie van Lord of the Rings is een video die in de laatste categorie valt.

Het iconische verhaal van J.R.R. Tolkien is niet alleen in het westen een succes. In 1991 verscheen er namelijk een film die het bijzondere avontuur van Frodo in een heel ander daglicht zette. Je kunt zeggen over de Soviet-Unie wat je wilt: maar memorabele films maken kunnen ze wel.

Lord of the Rings: de Soviet-Unie editie

Op YouTube duiken twee video’s van een uur op die het verhaal van Lord of the Rings in een ander daglicht zetten. Uiteraard kennen we het werk van Peter Jackson en weten we dus wat er precies gebeurt met hoofdpersoon Frodo. Het werk van Vladimir Muravyov en Andrey Kistyakovsky laat alleen zien hoe dat verhaal ook verteld kan worden.

Het eerste deel van de film is hier te kijken:

Het tweede deel kijk je hier:

Het mag duidelijk zijn dat de film niet zo’n groot budget heeft als Jackson met zijn versie had. Je kunt volop genieten van special effects, ongemakkelijke acteerkunsten en kleding waar je nog dagen van kunt nagenieten. Het is een beetje een knullige productie en het is simpelweg genieten.

Slechts één keer uitgezonden

Dit pareltje uit 1991 is slechts één keer uitgezonden. Het verhaal van Lord of the Rings verscheen op Leningrad Television om vervolgens nooit meer uitgezonden te worden. Gelukkig hebben de mensen van Channel 5, zoals de zender anno 2021 heet, het pareltje onder het stof vandaan gehaald. De twee delen zijn door de zender op YouTube gezet, zodat iedereen van het feest kan genieten.

Amazon komt eindelijk met een releasedatum voor Lord of the Rings serie

Het verhaal is zover bekend de eerste en de enige Soviet-versie van Lord of the Rings ooit gemaakt. Het verhaal is gebaseerd op het eerste boek uit de trilogie en heet officieel Khraniteli.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen