Mars is vannacht achter de maan te zien (maar dan heb je wel geluk nodig)

Wetenschap Mark Hofman 7 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Wie in de nacht van woensdag op donderdag nog niets te doen heeft kan naar de donkere hemel turen. Mars, de rode planeet die NASA druk aan het ontdekken is, verdwijnt namelijk zichtbaar achter de maan.

Vanuit Nederland is het fenomeen, dat slechts één keer in de anderhalf tot twee jaar plaatsvindt, te zien. Al heb je dan wel heel veel geluk en een goede verrekijker nodig.

Mars en de maan vannacht zichtbaar

Waar de aarde 365 dagen nodig heeft om een rondje om de zon te draaien, heeft Mars iets langer nodig. De rode planeet doet doorgaans 687 dagen over dezelfde reis. Het zorgt er dus voor dat hij eens in de anderhalf tot twee jaar achter de maan verdwijnt. Iets dat we vanaf de aarde, en ook in Nederland, zouden kunnen zien.

Daar heb je alleen wel heel veel geluk voor nodig, dat maakt NU.nl duidelijk. Volgens de Nederlandse website staat Mars vannacht vanaf 00:30 uur precies tegenover de zon, waardoor hij op z’n felst te bewonderen is. Vanaf 06:00 uur Nederlandse tijd verdwijnt de rode planeet echter achter de maan, om zich vervolgens rond 06:58 uur weer te laten zien.

MARS NASA Ruimte
Rondlopen op Mars is het doel. (Afbeelding: NASA)

We hebben geluk, want het is vannacht ook volle maan. De aarde staat dan niet tussen de maan en de zon in, waardoor het grijze balletje op z’n best te bewonderen is. Alleen lijkt het er wel op dat slechts één deel van Nederland er ook echt iets mee kan doen.

Veel geluk en een verrekijker

Het weer zit ons helaas niet mee. Zo zou men alleen vanuit het noordwesten van Nederland Mars kunnen bewonderen vannacht. “In Noord-Holland heb je een goede kans om het te kunnen zien, maar in het zuiden kun je het vergeten”, dat laat Johnny Willemsen van Weerplaza aan NU weten.

“We hebben donderdagochtend te maken met veel bewolking en buien, vooral in het binnenland. In het noordwesten heb je de beste kans op opklaringen.”

Het ziet er waarschijnlijk spectaculair uit, maar je hebt wel een verrekijker of een goede telescoop nodig om het te kunnen zien. Net als een heldere hemel, overigens. En laten we die vannacht nu bijna niet hebben…

Juichen tijdens het WK: vijf manieren waarop dat kerngezond kan zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen