De intrigerende reden waarom Marvel-helden altijd een ander pak dragen

Films & Series Rik Claessen 24 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Is het je wel eens opgevallen dat in iedere Marvel-film de kostuums er nét iets anders uitzien? Ons wel en we zochten voor je uit waarom dat is.

Hoe zou onze wereld eruit zien zonder de Marvel Cinematic Universe? Zouden de helden nog wel met pensioen gaan, zoals Marvel ons onlangs liet zien? We zouden in ieder geval niet zoveel series op Disney+ hebben.

Gelukkig is de MCU wel veelvuldig aanwezig in onze popcultuur. Maar met zo ontzettend veel films in de catalogus, is het niet gek als er vragen ontstaan. Zo hebben we het antwoord op in welke volgorde je de films moet kijken. Maar waarom dragen de helden iedere film een ander kostuum? WANT zocht het voor je uit!

Dit is waarom de kostuums van Marvel-helden er elke film anders uitzien

Het zou als filmmaker niet al te lastig moeten zijn om een kostuum voor een verfilming te maken. Er zijn immers ontzettend veel stripboeken van Marvel waar de kostuums redelijk gedetailleerd in staan.

Toch zie je dat de Marvel-helden elk film een ander kostuum aan hebben. Duidelijke voorbeelden zijn de kostuums van Iron Man en Captain America. Daar zitten elke film andere details op.

De intrigerende reden waarom Marvel-helden altijd een ander pak dragen
In zijn kostuum in Endgame (rechts) zit meer rood (afbeelding: Marvel)

Uiteraard wordt het allemaal gedaan met een reden. Namelijk het laten zien dat de held zich steeds verder ontwikkelt. Elke ervaring nemen ze met zich mee en daarmee verandert hun uiterlijk. Ook bij de helden van DC zijn dit soort veranderingen te zien, maar ze zijn minder prominent aanwezig dan bij Marvel.

Kijk maar eens naar Tony Stark. Het hoort bij zijn personage als Iron Man om constant te verbeteren en de nieuwste snufjes toe te passen op zijn pakken. Datzelfde geld voor zijn webschietende schildknaap Spider-Man, die ook met ieder pak steeds betere gadgets tot zijn beschikking heeft.

Maar dit patroon geldt ook voor Doctor Strange, die steeds zelfverzekerder wordt over zijn toverkunsten. Of Wanda, waar haar kostuum in de latere films donkerder is om haar zware verliezen te symboliseren.

Nieuwe Marvel-kostuums zijn goed voor de verkoopcijfers

In de jaren negentig kocht de Marvel Entertainment Group aandelen van speelgoedbedrijven. Daarmee kon Marvel speelfiguren van hun helden op de markt brengen. En bij iedere nieuwe film hoorde natuurlijk een nieuw speelfiguur.

De intrigerende reden waarom Marvel-helden altijd een ander pak dragen
Het pak waar het allemaal mee begon voor Iron Man. (afbeelding: Marvel)

Het was des te aantrekkelijker om dat speelgoed te kopen als het er anders uitzag. Zo wordt de drang om te verzamelen aangewakkerd en worden de speelfiguren jaar na jaar weer op de verlanglijstjes geplaatst.

Bij DC gaat het er nagenoeg hetzelfde aan toe. Warner Bros. heeft in 2000 een deal gesloten met Mattel – het bedrijf achter Barbie en Hot Wheels – om speelgoed bij de superheldenfilms te maken. Ook zij verdienen grof geld met de plastic versies van Batman en Superman.

Nieuwe kostuums zijn een trend van de laatste jaren

Toch is het niet altijd zo geweest. Het lijkt er op dat Marvel de laatste jaren een trend in gang heeft gezet. Bij de oudere films zoals Fantastic Four of de eerste Spider-Man films, hadden de helden gewoon hetzelfde pakkie aan. Zelfs in een van de eerste succesvolle Marvel-reeksen, Blade, droeg in alle drie zijn films hetzelfde zwarte kostuum.

De intrigerende reden waarom Marvel-helden altijd een ander pak dragen
(afbeelding: Marvel)

Toentertijd was het waarschijnlijk handiger om dicht bij het oorspronkelijke materiaal van de helden te blijven: de stripboeken. Superheldenfilms waren helemaal niet zo populair als dat ze nu zijn. Filmmakers konden het zich niet veroorloven om de kleine trouwe fanbase teleur te stellen met vage kostuums. Dat is nu wel anders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen