Dit is de juiste volgorde om alle Marvel films te kijken op Disney+

Films & Series Martijn Pijnenburg 27 dec 2019
Leestijd: 7 minuten

Mocht jij onlangs ook een proefabonnement op Disney+ hebben genomen dan heb je vast gezien dat er zich een hoop Marvel Cinematic Universe films tussen het aanbod bevinden. Wat ons betreft ideaal voor als je de hele reeks nog een keer achter elkaar wilt kijken.

De vraag is alleen, waar begin je? Je kunt natuurlijk wel vooraf aan bij Iron Man beginnen, maar wij ontdekte onlangs dat er een andere volgorde is die wellicht voor een betere kijkervaring zorgt.

Marvel Cinematic Universe films: de beste kijkervaring

Ondanks dat het voor een groot deel op zichzelf staande films zijn vertellen de titels van het Marvel Cinematic Universe samen ook een groter verhaal. Dit draait om de zes Infinity Stones en een slechterik die ze in handen wil krijgen, om zo een destructief plan te kunnen uitvoeren.

1. Captain America: The First Avenger (2011)

Als je puur kijkt naar in welk tijdperk het zich afspeelt dan zou je Captain America: The First Avenger als eerste moeten bekijken. Deze film focust zich namelijk op de periode rondom de Tweede Wereldoorlog.

2. Captain Marvel (2019)

De volgende film springt van 1945 naar de jaren 90. Een leuk detail is dat de film ook boordevol zit met muziek vanuit die periode. We maken in deze film onder andere Nick Fury en het onstaan van S.H.I.E.L.D., een organisatie die in latere Marvel films blijft terugkomen.

3. Iron Man (2008)

Iron Man mag dan wel de eerste film MCU film aller tijden zijn, maar hoort volgens de alternatieve volgorde op een andere plek thuis. Dit omdat het eerst kijken van Captain America: The First Avenger ervoor zorgt dat je al kennis hebt kunnen maken met Howard Stark. Wat voor de meeste mensen als gevolg heeft dat ze makkelijker een band kunnen vormen met zijn zoon Tony, waar Iron Man om draait.

4. Iron Man 2 (2010)

Mocht de eerste Iron Man film je bevallen dan wordt je aangeraden om daarna verder te gaan met het vervolg. In deze sequel leer je namelijk meer over S.H.I.E.L.D. en diens leider Nick Fury.

5.The Incredible Hulk (2008)

De film rondom Hulk mag dan misschien niet noodzakelijk zijn om het verhaal te snappen, maar laat je wel zien hoe dit bijzondere wezen ontstaan is.

In tegenstelling tot de meeste andere films uit deze lijst is The Incredible Hulk echter niet op Disney + te bekijken. Mocht jij hem alsnog willen zien dan kun je hem online huren via Pathé Thuis.

6. Thor (2011)

Naast dat Thor je laat zien wie de gelijknamige Avenger is maak je via deze film ook kennis met Loki, een kleurrijk personage dat later nog een prominente rol in het MCU gaat spelen.

7. The Avengers (2012)

Als je de bovenstaande films gezien hebt dan is de kans groot dat je veel nieuwe informatie hebt moeten verwerken. Het goede nieuws is dat dit in The Avengers allemaal een beetje op zijn plek valt. We zien hierin namelijk zowel Iron Man, Thor, Captain America en Hulk samenkomen. Ook maken we kennis met Black Widow en Hawkeye.

8. Thor: The Dark World (2013)

In deze tweede Thor film zien we niet alleen hoe het verder gaat met Loki, maar leer je ook meer over de Infinity Stones, welke nog veel vaker zullen terugkomen.

9. Guardians of the Galaxy (2014)

Nadat je een paar films hebt gezien met dezelfde personages is daar Guardians of the Galaxy, waarin je kennis maakt met 5 compleet nieuwe hoofdpersonages. Toch is er wel degelijk een link met de andere films. Zo Ronan en de Kree weer in beeld, die je misschien nog herkent van Captain Marvel. Tevens zie je op het einde Thanos, dat uiteindelijk de grote eindbaas wordt.

10. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Het bijzondere gezelschap dat in de eerste Guardians of the Galaxy ontstaat blijft vervolgens bij elkaar en gaat een nieuw avontuur aan. Hoe dat zich uitpakt zie je in deze tweede film.

11. Iron Man 3 (2013)

Waar zowel Thor als de Guardians of the Galaxy films zich in de ruimte afspelen keer je voor Iron Man 3 weer terug naar de aarde. In deze film komt vooral naar voren wat de gebeurtenissen in The Avengers met Tony Stark hebben gedaan.

12. Captain America: The Winter Soldier (2014)

Ook in Captain America: The Winter Soldier blijven de personages op aarde en maak je kennis met enkele nieuwe gezichten, waaronder Falcon en The Winter Soldier.

13. Avengers: Age of Ultron (2015)

Je zou kunnen zeggen dat zowel Iron Man 3 als het bovenstaande Captain America: The Winter Soldier overvloeien in deze tweede Avengers film. Ook horen we meer over de Infinity Stones.

14. Ant-Man (2015)

Het feit dat je dit personage in Avengers: Age of Ultron al even hebt gezien maakt het wellicht leuker om nu ook een solofilm rondom Ant-Man te checken.

15. Captain America: Civil War (2016)

In Captain America: Civil War zien we de nasleep van de gebeurtenissen in Age of Ultron. Ook maken we kennis met Black Panther en Spider-Man, die later nog een eigen film krijgen.

16. Black Panther (2018)

Ondanks dat Black Panther zich op een totaal andere locatie afspeelt als Civil War sluiten de films chronologisch mooi op elkaar aan. Mede omdat de gebeurtenissen in deze eerste zich een week later afspelen. Tevens vonden wij het een verrassende Marvel film!

17. Spider-Man: Homecoming (2017)

De eerste MCU film rondom Spider-Man speelt zich ongeveer twee maanden na Civil War af. Niet alleen speelt Black Panther zich chronologisch eerder af, het voelt ook logischer als je deze film eerder kijkt. Dit omdat Tony Stark zo meer tijd gehad heeft om te herstellen en zich op Peter Parker te richten.

Ook deze Marvel film is niet op Disney+ te zien, vermoedelijk vanwege het feit dat de rechten van Spider-Man bij Sony liggen.

18. Ant-Man & the Wasp (2018)

Gezien dit verhaal zich vlak voor het ingrijpende Infinity War afspeelt is het wat ons betreft een vreemde keuze om deze film echter twee films ervoor te plaatsen. Toch is het wat betreft de bedenker van deze volgorde een goede keuze.

19. Doctor Strange (2016)

Dit is weer een losstaand verhaal, waarin je kennismaakt met Doctor Strange. Ook krijgt je meer te weten over de vijfde Infinity Stone.

20. Thor: Ragnarok (2017)

Dit is alweer de derde Thor film, maar volgens de meeste Marvel fans nog steeds de moeite waard. Daarnaast hebben de gebeurtenissen ook invloed op het grote verhaal.

21. Avengers: Infinity War (2018)

Alles dat in de bovenstaande films werd opgebouwd komt in Infinity War samen. De personages die je in eerdere films hebt leren kennen moeten dit keer samenwerken om te voorkomen dat Thanos de Infinity Stones in handen kan krijgen. Hij wil hiermee namelijk de helft van het universum laten wegvagen.

22. Avengers: Engame (2019)

In tegenstelling tot de meeste andere superheldenfilms had Avengers: Infinity War niet bepaald een happy end. Al krijgen de Marvel helden in Avengers: Endgame echter de kans om de schade een beetje te kunnen herstellen. Dit blijkt echter ingewikkelder dan gedacht.

Wat volgt is een drie uur lang Marvel Cinematic Universe slotstuk dat vele memorabele scenes bevat.

23. Spider-Man: Far From Home (2019)

Ondanks dat veel mensen dachten dat Avengers: Engame het einde van de reeks was bleek er echter nog een film te komen. Het ging hier om Spider-Man: Far From Home, dat een beetje als slotrede gezien kan worden.

Meer Marvel Cinematic Universe

Ondanks dat het verhaal achter de Infinity Stones afgerond is gaat het Marvel Cinematic Universe na Spider-Man: Far From Home gewoon door. Er zal alleen een nieuwe fase aanbreken, ‘phase 4’ om precies te zijn. Een overzicht van de films die daarin zullen uitkomen is hier te vinden. En sluit hier je proefabonnement af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen