Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Films & Series 27 dec 2019
Leestijd: 5 minuten

Star Wars: alle films op een rij (van slechtste naar beste)

De Star Wars Skywalker saga loopt inmiddels al ruim 40 jaar, maar is door de komst van The Rise of Skywalker tot een einde gekomen. Op 18 december verscheen het laatste deel in de bioscopen en dat gaf ons het idee om alle films eens op een rij te zetten. Gesorteerd van slecht naar goed.

In deze lijst staan alle Star Wars films, tot nu toe, op een rijtje. Daar hebben we The Rise of Skywalker uitgelaten, omdat er nog veel mensen zijn die de film willen bekijken. We hebben de scores van Metacritic en Rotten Tomatoes naast elkaar gelegd om een gemiddelde score per film te berekenen. En op basis van die score is deze lijst gemaakt.

De zijn de beste én slechtste Star Wars films

Ter verduidelijking: dit lijstje bevat enkel films die in de bioscoop vertoond zijn, dus de beruchte Star Wars Holiday Special staat er bijvoorbeeld niet in. Al vermoeden we dat deze titel in weinig top 10 lijstjes zal opduiken…

Star Wars: The Clone Wars | Gemiddelde score: 26,5

De meest slecht beoordeelde film op dit lijstje blijkt een animatiefilm te zijn die geen onderdeel uitmaakt van de zogeheten Skywalker reeks. Het verhaal erachter speelde zich echter wel af in hetzelfde universum en vindt plaats tussen de gebeurtenissen van Attack of the Clones en Revenge of the Sith in.

Star Wars: The Clone Wars werd niet erg geliefd bij de recensenten en kreeg met name kritiek vanwege het matige animatiewerk en een zwak script.

Episode I – The Phantom Menace | Gemiddelde score: 52,5

Als tweede op het lijstje staat het minst goed ontvangen deel uit de Skywalker saga, namelijk The Phantom Menace. Deze film was het begin van de prequel trilogie en liet ons kennis maken met een jonge Anakin Skywalker toen hij nog niet betrokken was bij het conflict tussen de Jedi en de Sith.

Critici gaven toe dat The Phantom Menace een hoop dingen goed deed, maar waren het grotendeels toch over eens dat het script en de personages niet optimaal uit de verf kwamen. Met name de beruchte Jar Jar Binks werd niet goed ontvangen.

Episode II – Attack of the Clones | Gemiddelde score: 60

De eerdergenoemde prequel trilogie had dus een moeizame start en Episode II maakte het er helaas niet veel beter op. In de 2002 werd laten zien hoe Chancellor Palpatine steeds verder aan de macht kwam en wat ervoor zorgde dat Skywalker steeds meer interesse kreeg in de duistere zijde.

Ook bij dit deel hadden de critici zo hun twijfels. Veel van hen vonden de personages onderontwikkeld en het acteerwerk maar matig.

Solo: A Star Wars Story | Gemiddelde score: 66

De oorsprongsfilm rondom Han Solo werd over het algemeen goed ontvangen, al was er volgens critici maar weinig nieuws te bespeuren. Deze ”gemiddelde film” kreeg daarom ook slechts een gemiddelde score.

Episode VI – Return of the Jedi | Gemiddelde score: 69,5

Je had misschien verwacht dat de climax van de Star Wars originele trilogie wat hoger was geëindigd, maar het mocht niet zo zijn. Ondanks dat de film geprezen werd vanwege zijn visuele effecten vonden critici dat de twee voorgangers niet overtroffen werden.

Episode III – Revenge of the Sith | Gemiddelde score: 74

Het in 2005 verschenen Revenge of the Sith lijkt een van de weinige films waar Star Wars fans het over eens lijken te zijn. Zo vinden veel mensen dat deze titel een aantal van de meeste belangrijke momenten van de saga bevat. Ook de critici blijken er zo over te denken.

Rogue One: A Star Wars Story | Gemiddelde score: 74,5

Gezien er nog al wat gaten in de Star Wars tijdlijn waren die gevuld moesten worden kwamen de studio’s op een gegeven moment met Rogue One: A Star Wars Story.

De film werd ontvangen met een hoop goede reviews. Al waren er ook critici vonden dat het geheel teveel fan service bevatte. Toch is een score van 74,5 nog best netjes voor een prequel.

Episode VII – The Force Awakens | Gemiddelde score: 87

The Force Awakens werd goed ontvangen. Veel critici prezen de frisse wind die de film met zich meebracht. Zo werden er een aantal veelbelovende nieuwe personages geïntroduceerd, waaronder Rey, Finn en Poe Dameron.

Wel vonden sommige mensen dat The Force Awakens een beetje een herhaling was van A New Hope.

Episode VIII – The Last Jedi | Gemiddelde score: 88,6

Ondanks dat veel fans een hoop te klagen hadden over deze in 2017 verschenen film, waren de critici er daartegen wel over te spreken. Met name de visuele kant van dit achtste deel werd veel geprezen.

Episode V – The Empire Strikes Back | Gemiddelde score: 88,6

Het in 1980 verschenen The Empire Strikes Back bevatte een van de meest beruchte plotwendingen uit de filmgeschiedenis. Het is daarom ook jammer dat de reeks zijn kijkers sindsdien geen dergelijke shock meer heeft kunnen geven. Al zijn de meningen daarover natuurlijk altijd een beetje verdeeld gebleven.

Naast de grote twist bracht de film ook een hoop andere memorabele Star Wars momenten met zich mee, waaronder de introductie van het legendarische personage Yoda.

Episode IV – A New Hope | Gemiddelde score: 91,6

Ze zeggen weleens dat het origineel vaak de beste in de reeks is. In het geval van de Star Wars films lijkt dat te kloppen, want het in 1977 verschenen begin van de Star Wars serie is op de eerste plek geëindigd.

Ten tijde van de release werd er door critici geroepen dat maker George Lucas iets revolutionairs had neergezet en dat was wat ons betreft ook zeker terecht.

Star Wars op Disney+

Mocht jij de bovenstaande films nog eens willen terugzien, dan zou je kunnen overwegen om een abonnement op Disney+ te nemen. Hierop zijn namelijk alle bovenstaande films vertegenwoordigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CBR

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!