Deze 11 WhatsApp instellingen zijn ontzettend handig

Apps Redactie 26 dec 2019
Leestijd: 7 minuten

WhatsApp is hoogstwaarschijnlijk de app die jij dagelijks het meest gebruikt. Om het meeste uit de app te halen zetten wij 11 WhatsApp instellingen op een rijtje die je moet checken om je chats naar een hoger niveau te tillen.

WhatsApp instellingen

WhatsApp is één van de beste apps om berichten mee te sturen. Deze app biedt je veel mogelijkheden of je ze nou wilt of niet. Hoewel sommige instellingen handig zijn kunnen er ook een aantal tussenzitten die je liever uitzet of verandert. In de meeste gevallen is dat ook mogelijk, maar je moet alleen even weten hoe. Wij hebben 11 WhatsApp instellingen opgezocht die je moet kennen. Check of de optie erbij staat die jij graag wilt aanpassen en als je nog suggesties hebt horen wij het graag. Geen fan van WhatsApp? Check dan deze alternatieven.

Weg met de blauwe vinkjes

De blauwe vinkjes zijn één van de meest besproken onderwerpen van WhatsApp sinds de overname door Facebook. Veel mensen zitten te wachten tot je ze kunt uitzetten. Dat kan! In de app voor zowel iOS als Android is het mogelijk om de blauwe vinkjes uit te zetten, oftewel de ‘leesbewijzen’. Het is wel zo dat als je deze functie uitzet dat zowel je vrienden als jij niet meer kunnen zien wanneer een bericht is gelezen.

Zorg ervoor dat je over de laatste versie van de app beschikt. Als deze versie is geïnstalleerd ga je bij de instellingen van WhatsApp naar ‘account’ en dan naar ‘privacy’. Vervolgens zie je het kopje ‘leesbewijzen’ en deze functie schakel je uit. Nu zien mensen jouw blauwe vinkjes niet meer en andersom.

Zie wanneer je berichten gelezen zijn

Als je in WhatsApp naar je berichten kijkt zul je zien dat er naast elk bericht een tijd staat weergegeven. Dit is de tijd waarop het bericht is ontvangen. Maar als jij ervoor hebt gekozen om de blauwe vinkjes te behouden kun je ook exact zien op welke tijd een bericht is gelezen. Deze tijd verschijnt echter niet naast het bericht zodra het gelezen is. Als je over de iOS-app beschikt druk je op een bericht terwijl je naar links veegt. Je kunt hier zien hoe laat iemand een bericht heeft ontvangen en heeft gelezen. Dit werkt trouwens ook voor groepsberichten. Voor Android werkt het bijna hetzelfde. Je gaat hiervoor naar het contact of de groep en vervolgens druk je het verzonden bericht. Daarna druk je op de ‘i’ die verschijnt en dan kun je zien op welk tijdstip een bericht is ontvangen, gelezen of afgespeeld.

Verander van nummer

Stel nou je gaat een jaar reizen of in het buitenland een opleiding volgen. Dan is de kans groot dat je je huidige SIM-kaart uit je toestel haalt en vervangt voor een kaart uit het land waar je zit. Anders zul je bij thuiskomst een pittige rekening op de mat krijgen. Maar het nummer van je nieuwe SIM staat niet in WhatsApp dus die stuurt niets totdat jij alles opnieuw installeert. Zodra je je SIM-kaart in je phone doet vraagt WhatsApp of-ie alles moet overzetten naar je nieuwe SIM. Dit kun je doen, maar dan maakt WhatsApp een rotzooi van je contacten. Je kunt de boodschap dus beter negeren of op cancel drukken. Je kunt ook je nummer wijzigen als je in de app naar ‘instellingen’ gaat en vervolgens naar ‘account’. Deze handeling kun je alleen niet ongedaan maken.

Whatsapp chatberichten misinformatie
WhatsApp op je smartphone. (Afbeelding: Hayoung Jeon / EPA)

Stuur publieke berichten alleen naar je vrienden

Als jij een bericht naar een groep mensen wilt versturen dat nogal persoonlijk is doe je dat waarschijnlijk niet met Facebook. Je kunt er een groep voor aanmaken in WhatsApp, maar je kunt ook zorgen voor nog meer privacy. Als jij bovenin bij je chats op verzendlijsten drukt kun je een lijst met mensen maken waar je een bericht naar wilt sturen. Deze mensen ontvangen je bericht alleen als zij jouw telefoonnummer in hun phone hebben staan.

Back-up je berichten

Als jij via WhatsApp belangrijke gesprekken voert is het een ramp als deze ineens zijn verdwenen. Maar maak je geen zorgen, je kunt van alle WhatsApp-gesprekken een back-up maken. Als je een iPhone hebt gaat dit al automatisch met iCloud. Je kunt er dan voor kiezen om dagelijks, wekelijks of maandelijks een back-up te maken. Ook kun je er per contact voor kiezen om een conversatie op te slaan. Hiervoor ga je naar het contact in WhatsApp en vervolgens druk je bijna onderaan op ‘e-mail chat’. Een back-up maken kan ook met je Android phone, maar dit is iets lastiger. Voor Android moet je het bestand ‘msgstore.db.crypt7’ binnen de WhatsApp-map onder ‘databases’ opzoeken. Als je deze map op een nieuwe phone terug wilt zetten dan moet dat op exact dezelfde plek. Gelukkig is er voor Android ook een oplossing via e-mail. Hiervoor ga je in het gesprek naar ‘menu’ en daar kies je voor ‘meer’. Vervolgens kies je voor de optie ‘gesprek e-mailen’.

Snelkoppeling naar gesprekken

Dit is één van de chillste WhatsApp instellingen. Met sommige mensen voer je bijna elke dag de hele dag door gesprekken via WhatsApp. Het zou dus handig zijn als je die persoon onder een snelkoppeling hebt staan en dat kan als je een Androidtoestel hebt. Als je een shortcut wilt instellen druk je op een contact of groep en blijf je drukken tot de opties verschijnen. Vervolgens druk je op ‘snelkoppeling maken’ en dan verschijnt het contact met foto in het beginscherm van je phone.

Media opslaan

Als je niet zoveel data in je bundel hebt zul je handig te werk moeten gaan met de manier waarop je phone dingen uploadt. Een aantal onzinnige foto’s via Whatsapp kunnen er al voor zorgen dat jij zo door je data heen bent. Dus om ervoor te zorgen dat niet alles automatisch wordt gedownload ga je naar WhatsApp instellingen en dan naar ‘chatinstellingen’. Vervolgens druk je op ‘media automatisch downloaden’ en daar zet je afbeeldingen, geluid en video op Wifi. Deze bestanden worden nu alleen gedownload als je phone met Wifi is verbonden. Je kunt ook de optie ‘nooit’ selecteren en dan moet je steeds handmatig beslissen of je de bestanden wilt downloaden.

WhatsApp chatberichten beveiligde chatberichten
WhatsApp logo (Afbeelding: Ritchie B. Tongo/EPA)

Niet voor iedereen zichtbaar in groepschats

Als jij vaak in groepschats wordt toegevoegd is de kans groot dat je niet altijd iedereen uit die groep kent. Het kan zijn dat jij voor de onbekende mensen liever anoniem blijft en dat kan. Hiervoor ga je naar je WhatsApp instellingen dan naar ‘account’ en vervolgens ‘privacy’. Hier kun je instellen wie kan zien wanneer jij voor het laatst bent gezien, wie je profielfoto mag zien en wie je status mag zien. Deze kun je veranderen van ‘iedereen’ naar ‘mijn contacten’ of ‘niemand’.

Een groepsgesprek stil houden

Een groepsgesprek kan ervoor zorgen dat jij ontzettend wordt gestoord terwijl je met iets bezig bent of probeert te slapen. Je kunt in een zeer korte tijd zo’n veertig berichten krijgen en als deze allemaal met een melding binnenkomen ben jij niet blij. Deze melding kun je uitzetten als je liever even rust wilt. Ga hiervoor naar een groepschat. Vervolgens druk je op de naam van de groepschat. Onder de optie ‘stil’ kun je ervoor kiezen om het gesprek voor acht uur, één week of één jaar stil te houden.

Zelf kiezen welke groep meldingen stuurt

De ene groep heeft super interessante of belangrijke gesprekken terwijl de andere groep alleen maar onzin stuurt. Je kunt er gelukkig zelf voor kiezen van welke groepen je meldingen wilt ontvangen. Als je van een groep liever geen meldingen ontvangt selecteer je de groep en vervolgens druk je bovenaan op de naam. Nu druk je op ‘aangepaste meldingen’ en die functie zet je aan. Je kunt er hier voor kiezen om helemaal geen meldingen voor een groep te sturen of je kunt de groep een aparte klank als melding geven.

Zoek uit waar je vriend uithangt

“Ik ben onderweg!” Dit is een smoes die veel mensen gebruiken als ze nog niet zijn vertrokken. Maar als jij wilt controleren of je vriend de waarheid spreekt kun je ‘m vragen of ‘ie zijn locatie wilt delen. Dit doe je door naast de tekstbalk op het pijltje te drukken wat omhoog wijst. In het menu dat verschijnt kies je voor de optie ‘deel locatie’. Vervolgens krijg je de kaart in WhatsApp te zien met een pin op de plek waar je vriend zich bevindt.

De app ontwikkelt zich continu en maandelijks komen er nieuwe WhatsApp instellingen bij. Check bijvoorbeeld deze nieuwe handige functies voor groepsgesprekken en ontdek hoe je verzonden berichten in WhatsApp kunt verwijderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen