Dit is de slechtste Marvel-film ooit: maak kennis met Howard the Duck

Films & Series Jeroen Kraak 21 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Het is een van de meest geliefde Marvel-personages, maar tegelijkertijd de slechtste Marvel-film ooit. We hebben het natuurlijk over Howard the Duck.

Howard the Duck duikt regelmatig op in verschillende Marvel-series en films. Hij is op dit moment zelfs te zien in het nieuwe What If…? Dit bijzondere personage had ooit een eigen film en dat was echt verschrikkelijk. Wij vertellen je over de film en over de toekomst van deze vreemde eend in de bijt.

Marvel en Howard the Duck

Marvel kennen we natuurlijk van superhelden als Spider-Man, Captain America en Thor. In de geschiedenis bracht Marvel ook al bijzondere karakters naar haar films. De meest bijzondere is misschien wel Howard the Duck.

We gaan 35 jaar terug in de tijd naar 1986, het jaar van de kernramp in Chernobyl en de ramp met spaceshuttle Challenger. Marvel was toen nog geen eigendom van Disney. Het grote toen nog onafhankelijke Lucasfilm (nu ook Disney) maakte films als Star Wars en Indiana Jones. Die studio ging ook aan de slag met een Marvel-titel: Howard the Duck. Het is misschien wel de grootste blunder ooit van de filmstudio.

De eerste lange Marvel-film in de bioscoop

Sterker nog, Howard the Duck was de eerste lange Marvel-film die in de bioscoop verscheen. Eerder waren er wel tv-films van The Hulk, Captain America en Doctor Strange, maar deze waren niet zo groots aangepakt als de opmerkelijke eend.

Het bijzondere aan Howard the Duck is dat hij eigenlijk door Robin Williams zou worden gespeeld. Hij bedankte echter na drie dagen omdat hij letterlijk geboeid was aan de snavel en dus als een eend zou moeten spreken. Hij zou niet kunnen improviseren, zoals hij dat wel kon in Aladdin. Uiteindelijk kroop Ed Gale in de huid van de eend.

Back to the 80’s

In deze film uit de jaren ’80 zien we de eend in Duckworld, een parallel universum dat verdacht veel op de aarde lijkt. Zo worden er grappen gemaakt over Indana Jones en Playboy met onder andere Breeders of the Lost Stork en de Playduck.

Plotseling transporteert een laserstraal hem naar de aarde waar hij een vriendelijke punkrocker ontmoet die hem onderdak biedt. Uiteindelijk komt er een schurk die hij met zijn gekwaak moet verslaan. En ja, de rest van de film is net zo slecht als deze beschrijving. De film viel dan ook niet in goede aarde. Tegenwoordig scoort het een 4,7 op IMDb.

Wie/wat is Howard The Duck nu eigenlijk?

De grote vraag is natuurlijk wie Howard the Duck nu echt is en wat hij bij Marvel doet. Hij ziet er namelijk niet uit als een superheld. Howard is een buitenaardse antropomorfe eend en een voormalig bewoner van het museum van Taneleer Tivan. Na de Blip werd Howard naar de aarde getransporteerd om te vechten in de strijd tegen het leger van Thanos. We zien hem daarom ook terug in Avengers: Endgame.

Je zou het haast niet denken, maar deze eend heeft ook bijzondere krachten. Hij heeft een superieur cognitief en intellectueel vermogen. Hij kan praten en wapens van mensachtigen gebruiken. Bovendien heeft hij een ijzersterke conditie. Hij wist zelfs een explosie met de Powerstone te overleven.

Een cultfiguur met toekomst

Toch heeft Howard the Duck een echte cultstatus en zien we hem regelmatig als cameo in verschillende Marvel-films opduiken. Zo zit hij onder andere in Gardians of the Galaxy 1 en 2, de verschillende Avengers-films en nu dus in What If…?

Toch lijkt Howard the Duck waarschijnlijk een veel grotere rol in het Marvel Cinematic Universe te krijgen vanwege zijn populariteit. Er zijn geruchten dat hij weer een prominentere rol krijgt. Terecht ook, want de iconische eend verdient een herkansing bij het Marvel van de 21ste eeuw. Hij kan natuurlijk deel gaan uitmaken van Guardians of the Galaxy 3 of juist een eigen film krijgen. Beverly Switzler, die zelf 35 jaar geleden in de originele Howard the Duck meespeelde, wil een reboot maar al te graag regisseren.

Antiheld uit slechtste Marvel-film ooit heeft eindelijk een naam
Howard the Duck in What If…? (Afbeelding: Disney)

Howard the Duck past ook heel goed bij Marvel. Juist omdat de comicgigant steeds meer aan het experimenteren is met verschillende genres van films en series. Zo zien we met Shang-Chi voor het eerst een spetterende martial arts-film en gaan er waarschijnlijk ook films met vampiers en weerwolven komen. Een pratende eend is daarbij natuurlijk peanuts. Bovendien speelt humor een steeds grotere rol in het MCU. Howard the Duck kan met zijn sarcasme daarom een prima toevoeging zijn aan het arsenaal. Bovendien komt hij weer vaker terug in de comics.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen