Ondergewaardeerde Marvel-serie is perfect alternatief Secret Invasion

Films & Series Dennis Mons 3 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Secret Invasion had een grote klapper moeten worden voor Marvel, maar het tegendeel bleek waar. De serie, en vooral het laatste deel, werd door critici de grond ingeschreven. Maar als je van het spiontype Marvel-films en -series houdt, is er een ondergewaardeerd, maar uitstekend alternatief.

De laatste Marvel-serie, Secret Invasion, ging op zich vrij rap uit de startblokken. Het draait allemaal om Nick Fury (Samuel L. Jackson) die het op moet nemen tegen de Skrull, een buitenaards ras dat de wereld wil overnemen. Ze kunnen echter van vorm veranderen, dus wie is te vertrouwen?

Secret Invasion legt het af tegen Agents of S.H.I.E.L.D.

Hoe vet bovenstaande op papier ook klinkt (sterker nog, de comic-serie was briljant) heeft Marvel het toch vernaggeld met Secret Invasion. Ontzettend zonde, want met Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War en Black Widow heeft het bewezen dat het subgenre over spionage erg goed werkt.

Dat kan zeker ook gezegd worden over Agents of S.H.I.E.L.D.. Het was de eerste televisieserie die gekoppeld werd aan de MCU en ging in première in 2013 tijdens fase 2 van de franchise. De hoofdrol wordt gespeeld door Clark Gregg (Phil Coulson) die, ondanks het feit dat Loki hem neerstak, op miraculeuze wijze toch niet dood is.

Enthousiasme van het publiek voor het MCU resulteerde in enorme kijkcijfers voor de pilotaflevering van S.H.I.E.L.D., maar andere vroege afleveringen kregen kritiek. Zo zou het te traag zijn en het wist verhaallijnen niet boeiend te maken. Klinkt wel verdraaid herkenbaar als je Secret Invasion hebt gezien.

Daarentegen ging het roer om in afleveringen 16 en 17, waarin de link werd gelegd met Captain America: Winter Soldier. Dat veranderde de manier waarop fans de serie zagen. Kijkers van die film kunnen zich vast de plotwending herinneren waarin onthuld werd dat S.H.I.E.L.D. geïnfiltreerd was door de nazistische terroristische organisatie Hydra.

Dit verhoogde de inzet en spanning voor de serie. Het team van Coulson moest op de vlucht slaan en werken om Hydra te ontmantelen. Hierbij ontdekten ze dat veel handlangers eigenlijk verraders waren (wat feitelijk ook in Secret Invasion het geval was).

Niet genoeg ruimte

Het probleem met Secret Invasion was ook dat bepaalde personages niet voldoende ruimte kregen. Het is pas in de laatste paar afleveringen dat je de motivatie van bijvoorbeeld personages als G’iah (Emilia Clarke) en Varra (Charlayne Woodard) meekrijgt. Andere verhalen, zoals die van Maria Hill en Talos (Ben Mendelsohn), werden voortijdig afgekapt vanwege hun verrassende dood.

Toegegeven; S.H.I.E.L.D. is zeven jaar ‘op tv’ geweest, en dus 136 afleveringen lang. Dan heb je wel de tijd om dingen uit te diepen. Dat is in een serie van slechts zes afleveringen van nog geen half uur knap lastig. En als je dan ook nog eens het einde verkloot, heb je de poppetjes wel aan het dansen.

Hoe dan ook is S.H.I.E.L.D. absoluut wél de moeite van het kijken waard. Ik laat het bij Secret Invasion bij één keer, en da’s eigenlijk al te vaak.

7 Marvel-films die je wil zien voor je aan Secret Invasion begint

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen