Formule 1 zonder Max Verstappen: AI-race is een grote mislukking

Elektrische auto's Jeroen Kraak 29 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

In Abu Dhabi is voor het eerst een autonome race van AI-raceauto's gehouden. Daaruit blijkt dat Max Verstappen de komende jaren nog echt niet hoeft te vrezen voor zijn stoeltje in de Formule 1.

AI is het toverwoord van dit moment. Niet alleen op je smartphone, maar ook op het circuit. Afgelopen weekend werd de eerste race gehouden van de Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL), de nieuwe autonome tegenhanger van de Formule 1. Een race zonder coureurs zoals Max Verstappen en Lewis Hamilton.

Maar is AI ook echt de toekomst van het racen? Moedigen we straks een AI-raceauto aan in plaats van coureurs zoals Max Verstappen? Dat lijkt nog wel even te duren, want het was echt een verschrikkelijke race.

AI-racen vs. Formule 1 en Max Verstappen

Laten we beginnen met het meest positieve punt: de autonome raceauto’s zijn gestart en gefinisht. Dat klinkt misschien niet als iets bijzonders, maar tijdens de kwalificatie zag het er niet naar uit dat het zou gebeuren. Veel auto’s hadden moeite om een ronde te volbrengen.

Sterker nog, de gemiddelde AI-raceauto kreeg het voor elkaar om meer schade te rijden dan Lance Stroll en Logan Sargeant. En dat is opvallend te noemen, omdat Abu Dhabi vrij grote uitloopstroken heeft.

De race zelf kan je ook een redelijke verschrikking noemen. Bij lange na werden niet de snelheden van de Formule 1 en Max Verstappen behaald. Waarschijnlijk is je oma op een scootmobiel nog sneller dan de auto’s. Desondanks proberen de commentatoren er een spektakel van te maken. Dat kan ook gezegd worden van de organisator, want aan het einde van de race volgt een drone-show en vuurwerkshow, die spectaculairder is dan de race zelf.

Niet alles ging volgens plan

De AI-race ging in totaal over acht rondes en de nummer twee eindigde op 27,224 seconden, de nummer drie moest één ronde toegeven en de nummer vier zelfs twee rondes.

Om het nog erger te maken: de nummer 1 spinde zelfs een keer tijdens de race. De nummer 2 kon hem daarom voorbij, maar nummers drie en vier niet, omdat toen met een gele vlag werd gezwaaid. De AI-auto’s zijn zo geprogrammeerd dat ze niet kunnen inhalen onder geel. Ze stonden daarom stil op de baan.

In de kwalificatie reed de snelste auto 2:00.653. Ter vergelijking: Max Verstappen zette tijdens de kwalificatie van de Formule 1-Grand Prix van Abu Dhabi 1:23:445 neer.

Moeten de Formule 1 en Max Verstappen bang worden voor AI?

Hoewel we nu lacherig doen over de race, moeten we wel in het achterhoofd houden dat dit pas de eerste AI-race is. Er moet dus nog flink getweakt worden. Toch lijkt het erop dat Max Verstappen zich voorlopig nog echt geen zorgen hoeft te maken over zijn baan.

Ook is het maar de vraag of we echt kunnen juichen voor AI. Juist de verschillende coureurs en rijstijlen maken de Formule 1 juist zo mooi naast het technische aspect. De brutale inhaalacties van Max Verstappen, die vaak op het randje zijn, tonen echte klasse. AI kan dat waarschijnlijk wel nabootsen, maar zal alles via de regels willen doen. Je krijgt als alles perfect zou werken ook niet snel een safety car.

De beste Mario Kart 8-build om al je races op je Nintendo Switch te winnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen