Medisch wonder: baby geboren met drie geslachtsdelen

Wetenschap Jeroen Kraak 13 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Een baby uit Irak zorgt voor een unieke medische zaak. Het werd geboren met drie geslachtsdelen en is nu succesvol geholpen.

Een baby in Irak zorgde voor een unieke zaak in de medische wereld. Het was de eerste baby die leed aan triphallia, een conditie waarbij er zich drie fallussen vormen tijdens de embryonale ontwikkeling. Twee komen wel voor (diphallia), al is dit een ontzettend zeldzame aandoening. Dat gebeurt bij 1 op de 5,5 miljoen jongens in de Verenigde Staten.

Een medisch wonder

De jongen kwam voor het eerst bij de dokter toen hij drie maanden oud was, meldt het International Journal of Surgery Case Reports. Hij onderging een operatie die twee van de geslachtsdelen werden verwijderd. Dat waren twee kleine uitsteeksel aan de basis van de fallus en het scrotum. De derde bevond zich op de ‘normale’ locatie.

Het vormen van meerdere geslachtsdelen komt voor in verschillende gevallen en verschilt van persoon van persoon. Bij de jongen in Irak bevatten de twee extra fallussen erectiel weefsel, maar ook corpus spongiosum dat helpt met het ondersteunen van de urinebuis. De twee extra geslachtsdelen hadden overigens geen urinebuis, waardoor de ingreep voor de chirurgen wat makkelijker was.

Meerdere geslachtsdelen

Er is niet veel bekend waarom meerdere geslachtsdelen voorkomen. Vaak gaat dit ongemak wel gepaard met andere aangeboren aandoeningen als een open ruggetje of afwijkingen aan organen.

De artsen van het Iraakse jongetje vonden geen oorzaak voor de meerdere geslachtsdelen van de jongen. In de familiegeschiedenis is niets raars gevonden en ook is het kind niet blootgesteld aan medicijnen of chemicaliën tijdens de zwangerschap van zijn moeder.

Het kind was verder gezond behalve een vochtophoping in het scrotum. Dat is echter een veel voorkomende en gemakkelijk te behandelen aandoening tijdens de kindertijd. De jongen is volgens Science Alert inmiddels geholpen aan zijn aandoeningen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Alert

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!