Macs worden meer verscheept vlak voor mogelijk MacBook Pro-event

Tablets, Laptops & Computers Wesley Akkerman 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Uit extern onderzoek van een marktonderzoeker blijkt dat er meer Macs verscheept worden, vlak voor een mogelijk MacBook Pro-evenement. Deze maand wil Apple naar verluidt nog een evenement organiseren waar het bedrijf de nieuwe Pro-laptop onthult. Tot nu toe heeft het bedrijf uit Cupertino dat nieuws niet bevestigd.

Dat er meer Macs verscheept worden, blijkt uit onderzoek van Canalys. De marktonderzoeker meldt een groei van zo’n veertien procent in het derde kwartaal van het jaar. Daardoor is tevens het marktaandel van Apple gestegen van 8,5 naar 9,3 procent. Onthoud dat Apple geen cijfers bekendmaakt over verscheepte of verkochte apparaten en dat onderzoekers als Canalys hun bevindingen berusten op schattingen.

Meer Macs verscheept in Q3 2021

Lenovo is nog altijd marktleider. Dat bedrijf verscheepte 19,8 miljoen computers, wat resulteert in een groei van 2,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoewel fabrikant HP op een ferme twee plek staat, moest het bedrijf wel een verlies van 5,7 procent incasseren als het gaat om het aantal verscheepte computers. Dat komt doordat Chromebooks minder populair waren.

MacBook Apple Silicon
De Macbook Pro. (Afbeelding: Unsplash / Tianyi Ma)

Dell lijkt de grote winnaar te zijn van dit moment. Dat bedrijf laat een groei zien van 26,7 procent, wat goed is voor vijftien miljoen verscheepte units. Daarnaast is het marktaandeel met drie procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Apple en Acer maken de top vijf compleet, met een groei van respectievelijk 14,4 en 5,7 procent.

Pandemie gooit roet in het eten

Canalys zegt dat de pandemie voor veel computermakers roet in het eten gooide. Door verschillende lockdowns en de grote vraag naar grondstoffen is het zo dat veel bedrijven tegen productieproblemen aanlopen. Die problemen houden nog steeds aan, waardoor prijzen en leveringstijden nog niet op het oude niveau zijn.

De chiptekorten houden mogelijk tot medio 2022 aan. Of dat verder impact gaat hebben op de plannen van bedrijven, valt nog te bezien. Voorlopig lijkt het er echter op dat Apple later deze maand nieuwe Macs gaan presenteren, in de vorm van de nieuwe MacBook Pro. Die komt mogelijk uit in de formaten 14- en 16-inch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Canalys

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen