Je kunt nu het Meisje met de parel zien in 10 miljard pixels

Kunst kun je op verschillende manieren bekijken. Bij het Meisje met de parel van Vermeer komt daar nu nog een optie bij.

Ons land heeft een aantal grote schilders voortgebracht. Natuurlijk kennen we allemaal Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh. Ook Johannes Vermeer hoort zeker in het rijtje van de Hollandse meesters. Het Meisje met de parel kan je dan ook met recht een van de mooiste schilderijen noemen die ooit in Nederland is gemaakt. Nu kun jij ‘m tot het kleinste detail bekijken, zoals zelfs Vermeer zijn eigen kunstwerk nog nooit heeft gezien.

Het Meisje met de parel van Vermeer

Het Meisje met de parel is nu iets meer dan 350 jaar oud en hangt sinds 1902 in het Mauritshuis in Den Haag. In 2018 is er flink onderzoek tijdens een speciaal project. Onder meer met röntgen en digitale microscopie. De resultaten daarvan werden het afgelopen jaar publiek gemaakt. Daaruit bleek onder andere dat de achtergrond geschilderd was als een groen gordijn.

Een van de voordelen van het onderzoek is dat je het nu ook zelf kunt zien. Elk miniem detail is in kaart gebracht door middel van een enorm panorama dat bestaat uit 10 miljard pixels (93.205 bij 108.565), wat dus 10.118 megapixel is. Je ziet daardoor elk kleurverschil en scheurtje op het prachtige schilderij.

Enorm onderzoek

Overigens was het niet zo’n makkelijk klusje als dat het lijkt. Je hebt natuurlijk genoeg aan een grote foto. In totaal hebben de onderzoekers met speciale apparatuur 9.100 foto’s gemaakt van het schilderij en ze daarna allemaal aan elkaar gemonteerd, zodat er een grote plaat bestaat.

Je ziet vooral de enorme klasse van het Meisje met de parel als je nog verder inzoomt. Je ziet bij de ogen bijvoorbeeld de details die Vermeer toepaste, door bijvoorbeeld net een wat dikkere laag te gebruiken.

Een speciale microscoop

Voor dit onderzoek is gebruikgemaakt van de Hirox 3D microscoop. Deze kan zo worden afgesteld dat de ideale autofocus en waarheidsgetrouwe kleur ontstaat. Door al die details bestaat een huis 3D palet van de oppervlakte waardoor je verschillende lagen en hoogteverschillen nog beter ziet. De onderzoekers hebben dan ook 10 verschillende plaatsen op het schilderij uitgelicht.

Wil je het zelf bekijken? Dat kan hier!

Petapixel

Reageer op artikel:
Je kunt nu het Meisje met de parel zien in 10 miljard pixels
Sluiten