Samsung Galaxy S21: 5 redenen om de smartphone (niet) te kopen

Smartphones Mark Hofman 21 jan 2021
Leestijd: 8 minuten

De Samsung Galaxy S21 werd vorige week aangekondigd tijdens het eerste Galaxy Unpacked evenement van 2021. Het toestel is in prijs verlaagd ten opzichte van vorig jaar, maar wat betekent dat voor het vlaggenschip?

Ik heb de Galaxy S21 een week lang gebruikt als mijn standaard telefoon om je daar in deze review antwoord op te kunnen geven.

De Samsung Galaxy S21

De Samsung Galaxy S21 is over het algemeen niet zo’n grote upgrade te noemen. Het toestel heeft heel veel weg van het model van vorig jaar, maar de startprijs ligt met €150 wel aanzienlijk lager. Om dit rendabel te maken heeft Samsung wat opvallende beslissingen genomen. Op sommige vlakken gaat de smartphone erop achteruit, op andere is het een stap in de goede richting. Maar de vraag die jij waarschijn beantwoord wilt hebben is: “moet ik deze smartphone kopen of kan ik hem beter laten liggen?”.

Zoals gewoonlijk probeer ik je dat in vijf redenen uit te leggen. In deze review geef ik je drie redenen waarom je de Galaxy S21 naar mijn idee zou moeten kopen en twee redenen waarom niet.

Samsung Galaxy S21 review
Achterkantje (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy S21: waarom kopen?

De Samsung Galaxy S21 beschikt over een heerlijk beeldscherm, heeft goede specificaties en beschikt over een uitstekend camerasysteem. Drie redenen waarom je het vlaggenschip van dit jaar, naar mijn idee, aan zou moeten schaffen. Ik leg je uit waarom.

#1 Een heerlijk beeldscherm

De Samsung Galaxy S21 beschikt over een 6.2-inch FHD+ beeldscherm met een verversingssnelheid van 120Hz. Dat ziet er op papier uitstekend uit, maar het is wel een stap terug ten opzichte van het beeldscherm van vorig jaar. Toen koos Samsung nog voor een QHD+ beeldscherm. Een opvallende keuze die de gebruikservaring niet echt verminderd.

Vorig jaar stond de QHD+ optie namelijk standaard uitgeschakeld. Dat had te maken met het feit dat je de hogere verversingssnelheid van 120Hz niet kon combineren met de hogere resolutie. Mensen die überhaupt de moeite wilde nemen om deze resolutie te verhogen moesten dus de hogere verversingssnelheid uitzetten en uiteindelijk zijn er maar weinig gebruikers die dit ook daadwerkelijk gedaan hebben. Op papier is het scherm dus wel minder, maar in de praktijk merk je daar weinig tot niets van.

Dit houdt in dat jij dus gewoon voorzien bent van een imposant beeldscherm. Met een maximale helderheid van 1300 nits, diepgaande kleuren en een hogere verversingssnelheid van 120Hz zit je dus gebakken. Het kijken van een films of serie is dankzij de Galaxy S21 echt genieten. Ondanks dat dit scherm op papier dus minder is.

Samsung Galaxy S21 review
Het beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Goede specificaties

De Samsung Galaxy S21 verschilt niet heel veel van zijn voorganger, wat simpelweg betekent dat het toestel over arsenaal aan indrukwekkende specificaties beschikt. Sterker nog: op sommige fronten doet deze smartphone er nog een schepje bovenop.

De Galaxy S21 is voorzien van de nieuwe Exynos 2100 processor in combinatie met 8GB aan werkgeheugen. De Exynos chip presteert niet zo goed als de Snapdragon 888 die in de Amerikaanse variant van het toestel zit. Er is een grote groep mensen die hierover vallen en wat betereft de optimalisatie van de batterij hebben ze ook zeker een punt. Maar de chip presteert dusdanig goed dat de Samsung Galaxy S21 tegen allerlei taken opgewassen is. Het kijken van een films, spelen van games of het bewerken van video’s: het is allemaal mogelijk. Zelfs wanneer je behoefte hebt om een livestream op te zetten is dat gewoon te doen met de S21.

De smartphone beschikt daarnaast standaard over 128GB opslagcapaciteit. Dat is erg fijn, want Samsung heeft besloten om de microSD-slot uit het toestel te slopen. Hierdoor heb je alsnog genoeg opslag om alle belangrijke zaken op de smartphone op te slaan. Heb je behoefte aan meer? Dan koop je voor €50 extra het model met 256GB. Een goede deal als je het mij vraagt.

Tel het bovenstaande op met de 5G-ondersteuning die de Samsung Galaxy S21 standaard biedt en je weet dat je een goede smartphone in huis haalt.

Samsung Galaxy S21 review
Phantom Violet (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Een uitstekend camerasysteem

Het camerasysteem van de Galaxy S21 ziet er een heel stuk beter uit. Het grote camera-eiland op de achterkant heeft plaats gemaakt voor een systeem dat als het ware om de smartphone heengebogen zit. Een flinke vooruitgang, maar dat geldt niet voor het daadwerkelijke systeem zelf.

De Samsung Galaxy S21 beschikt over hetzelfde camerasysteem als zijn voorganger. Dat houdt in dat je drie verschillende lenzen en een LED-flitser op de achterkant hebt zitten. Het systeem bestaat uit een 64 megapixel telefotolens, een 12 megapixel groothoeklens en een 10 megapixel ultra-groothoeklens. Een uitstekende combinatie als je het mij vraagt.

Samsung Galaxy S21
Landschap om te smelten (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Foto’s zijn helder, kleurrijk en er zit veel diepte in. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat de Galaxy S21 het qua textuur in een foto het wel aflegt tegen de iPhone 12 Pro. Maar goed, dat toestel is dan ook een paar honderd euro duurder.

Samsung Galaxy S21
In vergelijking met de iPhone 12 Pro (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Galaxy S21 beschikt over de mogelijkheid om tot 10x in te zoomen zonder kwaliteitsverlies. Dat werkt erg goed en zorgt ervoor dat de zoomfunctie op je smartphone de moeite is. Het is ook mogelijk om tot 30 keer te zoomen mét kwaliteitsverlies en dat is een minder groot succes.

Samsung Galaxy S21
Zoomen tot je er bij neervalt (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Dankzij veel verschillende functionaliteiten, een 64-megapixel telefotolens en de 4K videofunctie maakt het camerasysteem van de Galaxy S21 gewoon indruk. Foto’s zijn in allerlei omstandigheden goed te nemen en het resultaat mag er zijn. Misschien niet zo goed als de iPhone 12-serie en er valt duidelijk een gat met de Galaxy S21 Ultra. Maar dat is alles behalve een schande.

Samsung Galaxy S21
Foto van dichtbij (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy S21: waarom laten liggen?

Er zijn ook een aantal zaken die tegen zijn gevallen in mijn tijd met de Samsung Galaxy S21. Zo presteert de batterij niet zo goed als ik had gehoopt en is de smartphone wel echt een minder grote stap vooruit. Ik leg het je uit:

#1 Batterij valt toch wat tegen

In de regel moet een 4000mAh batterij in een smartphone uitstekende kunsten verrichten. Iets wat veel mensen dan ook verwachten als ze de batterijcappaciteit van de Samsung Galaxy S21 zien. Alleen zal dit nog best wel eens kunnen gaan tegenvallen.

Als je kijkt naar de standby tijd van de smartphone op een volle lading, dan is deze best wel indrukwekkend. In de afgelopen week heb ik toch gemiddeld één dag en vijf uur met een volle lading gedaan. Sterker nog: op dat moment had ik nog 15% accu over. Alleen als je kijkt naar daadwerkelijke schermtijd zie je dat de telefoon gemiddeld niet meer dan drie en een half uur meegaat. De smartphone is niet tot in de extreme gebruikt, wat simpelweg betekent dat ik niet veel games heb gekeken en weinig content gestreamed heb.

Er zijn een aantal instellingen die je kunt wijzigingen om veel langer met de accu te kunnen doen, maar ik denk niet dat dit de juiste weg is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om flink te besparen door de 120Hz verversingssnelheid uit te schakelen. Dat zou je in geval van nood natuurlijk kunnen doen, maar in het dagelijkse gebruik wil je die functie natuurlijk wel gewoon aanhouden. Al helemaal, omdat deze erg geliefd is bij gebruikers.

Je zal dus zien dat wanneer je de Samsung Galaxy S21 uit de verpakking haalt, en de standaard instellingen laat zoals ze zijn, je niet heel erg lang met de batterij gaat doen. En dat is best wel jammer.

Samsung Galaxy S21 review
Het 6.2-inch FHD+ beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Samsung maakt opvallende keuze

Het tweede punt heeft niet zozeer met de prestaties van de smartphone te maken, maar meer met de keuzes van Samsung. Het bedrijf heeft ervoor gekozen om een vlaggenschip betaalbaarder te maken, maar doet op sommige fronten een stap terug. Een opvallende keuze als je het mij vraagt.

De vlaggenschepen staan altijd symbool voor het beste wat een bedrijf te bieden heeft. Alleen wanneer ik de Samsung Galaxy S21 vergelijk met de Galaxy S20 zie ik eigenlijk heel weinig verschil. Hij is bijvoorbeeld weer iets sneller geworden ten opzichte van het razendsnelle model van vorig jaar en biedt nu standaard 5G-ondersteuning. Maar de batterij presteert net zo matig, het camerasysteem is hetzelfde gebleven en de achterkant is dit keer van plastic.

Het is ontzettend goed dat Samsung zijn vlaggenschepen betaalbaarder wil maken, maar we hebben het hier niet over een smartphone van €600. We hebben het over een smartphone van €849 en wat dat betreft vind ik de stap gewoon echt te klein. Al helemaal als je bedenkt dat je de Galaxy S20 op dit moment voor minder dan €600 op de kop kan tikken.

Ik wil zeker niet zeggen dat de Samsung Galaxy S21 een slechte smartphone is. In tegenstelling zelfs. Maar ik vraag me heel erg af wat de consument zal overtuigen om voor dit model te kiezen en niet het vorige model.

Samsung Galaxy S21 review
Achterkant van het toestel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy S21: heerlijke smartphone, kleine stap.

De Samsung Galaxy S21 is een heerlijke smartphone. Ik kan niet heel veel anders zeggen dan dat. Ik ben de afgelopen week erg blij geweest met de telefoon en heb genoten van een aantal zaken. Alleen heb ik dit jaar, op het ontwerp na, niet echt het gevoel dat ik een gloednieuwe smartphone in mijn zak heb. Ik begrijp dat de gemiddelde consument die ervaring misschien niet heeft, maar het zorgt er wel voor dat ik mezelf de vraag stel of dit wel zo’n goeie deal is. Want voor minder geld kun je net zo goed een Samsung Galaxy S20 aanschaffen.

Wil je wel gewoon het nieuwste van het nieuwste hebben en ben je gewoon opzoek naar een ontzettend goede smartphone, dan zit je gebakken met de Samsung Galaxy S21. Want ondanks het gebrek aan vernieuwing is dit wel gewoon een heerlijke smartphone te noemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen