Als deze wetenschappers gelijk hebben kan de mens straks 1000 jaar oud worden

Lifestyle Sam Dille 26 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Veel mensen zouden graag 1000 jaar willen leven. Dankzij enkele minirobots zijn we nu dichterbij dan ooit.

Het eeuwige leven is iets waar menig wetenschapper naar streeft. Door de jaren heen hebben veel mensen geprobeerd een manier te vinden om voor altijd te leven, maar zonder succes. Met de opkomst van nanobots komt het idee van 1000 jaar leven echter steeds dichterbij.

Futuroloog Raymond Kurzweil gelooft dat hij eindelijk de oplossing heeft gevonden. Volgens zijn nieuwe boek, genaamd The Singularity is Nearer, kunnen nanorobots de sleutel zijn om veroudering te stoppen en ons mogelijk 1000 jaar te laten leven.

Hoe we met hulp van nanobots 1000 jaar kunnen leven

Elk lichaam bestaat uit duizenden cellen die naar verloop van tijd verouderen. Als dit het geval is, maakt het lichaam zelf nieuwe cellen aan. Op een jongere leeftijd loopt deze celdeling lekker soepel. Maar op latere leeftijd loopt het proces steeds stroever en kunnen cellen zich minder makkelijk herstellen. Uiteindelijk geven onze organen het op, en dat leidt tot de dood.

Volgens Kurzweil is de enige manier om lang te leven het genezen van veroudering. Met andere woorden: we moeten schade op celniveau herstellen. Hij gelooft dat technologie de oplossing is. We moeten het medicijn tegen veroudering namelijk vinden bij nanobots.

Kurzweil gelooft dat nanorobots met de juiste training in ons bloed kunnen rondzwemmen om kapot gemaakte cellen te repareren. Dankzij hun ingebouwde sensoren, computers en communicators kunnen ze op celniveau werken en communiceren met artsen. Elk lichaam kan enkele honderden miljarden nanobots nodig hebben om vernederende organen te repareren en te vergroten.

“Als nanobots de toevoer van belangrijke stoffen in ons lichaam kunnen regelen, hun hoeveelheden kunnen aanpassen als dat nodig is, en onze organen kunnen onderhouden, kunnen ze ons lichaam voor altijd gezond houden”, schreef Kurzweil. Hij is er dan ook heilig van overtuigd dat de eerste persoon die 1000 jaar wordt al is geboren.

1000 jaar leven: minirobots nemen ons lichaam over

Maar het gaat verder dan alleen 1000 jaar leven. Kurzweil schrijft in zijn boek dat naarmate nanotechnologie verder ontwikkelt, nanobots een steeds grotere rol in ons lichaam gaan spelen. Op een gegeven moment kan ons lichaam zelfs voor meer dan 99,9 procent uit niet-biologische onderdelen bestaan.

Hij stelt dat de minirobots later volledige controle krijgen over ons DNA en dat AI ons lichaam begrijpt en problemen oplost voordat ze ontstaan. Hij beweert zelfs dat nanobots uiteindelijk ons bloed en hersenweefsel gaan vervangen en ons direct verbinden met de machines die ons besturen.

Dankzij nanobots kunnen we misschien wel duizend jaar leven
Wordt dit onze nieuwe look? (Afbeelding: Unsplash)

Kurzweil denkt dat we tegen de jaren 2040 tot 2050 ons lichaam en onze hersenen veel verder ontwikkeld zullen hebben dan wat we nu kennen. “Met nanotechnologie kunnen we straks het perfecte lichaam maken,” zegt hij. “We zullen supersnel kunnen rennen, onder water kunnen ademen als vissen, en zelfs vleugels hebben als we dat willen. We zullen miljoenen keren sneller kunnen denken, en wat nog belangrijker is, we zullen meer dan 1000 jaar kunnen leven.”

Het scenario lijkt rechtstreeks uit een slechte sciencefictionfilm te komen. Wat ons betreft een doodeng idee. Gelukkig hebben we nog meer dan genoeg tijd om ons erop voor te bereiden.

Veelbelovend onderzoek geeft honden mogelijk het eeuwige leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen