Mercedes-Benz toont elektrische auto met actieradius van 1000km

Elektrische auto's Mark Hofman 4 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

De Consumer Electronics Show 2022, beter bekend als CES 2022, is losgebarsten in Las Vegas. Mercedes-Benz maakt van deze gelegenheid gebruik om een concept te laten zien van, misschien wel, de meest imposante elektrische auto die we ooit gezien hebben.

De elektrische auto werd gisteren al getoond aan de wereld, maar gezien hij waarschijnlijk pas in 2024 in productie gaat is het zeker geen ramp dat we hem nu pas laten zien. Zo bepaalden ze zelf…

Elektrische auto met 1000 kilometer actieradius

Wie de Mercedes-Benz EQXX, zoals de elektrische auto heet, ziet zal direct opvallen dat hij ongelofelijk strak is. Logisch, want alles wijst erop dat dit model gebouwd is om energiezuinig te zijn. De elektrische auto verbruikt, volgens Mercedes-Benz zelf, minder dan 10kWh per 100 kilometer. Op die manier is het mogelijk om dus 1000 kilometer actieradius te behalen met een volle lading. Uiterst imposant als je dat tegenover de rest van de markt wegzet. Al is het zeker niet simpel om dat resultaat te behalen.

Als het stroomlijnen van een elektrische auto namelijk de manier was om een dergelijke actieradius te behalen, hadden alle fabrikanten dat nu al gedaan. De Mercedes-Benz EQXX doet uiteraard meer dan dat. Zo weegt het model, met een gewicht van zo’n 1750 kilogram, bijna geen drol. Is natuurlijk nog steeds veel gewicht (ik hoop niet dat het op je weegschaal staat), maar we hebben het over relatief weinig gewicht natuurlijk. Verder beschikt de elektrische auto over 150kW (omgerekend 204pk) en een aanzienlijk kleiner accupakket. Zo is het zelfs zo dat deze Mercedes-Benz EQXX beschikt over een twee keer zo klein pakket als de EQS, maar dus over dezelfde capaciteit beschikt.

De Mercedes-Benz EQXX

De Mercedes-Benz EQXX, wat voor de duidelijkheid op dit moment slechts een concept is, heeft meer te bieden. Zo is dit model voorzien van een vermogen van maximaal 900 volt, waardoor het mogelijk is om de batterij sneller op te laden. Volgens de autofabrikant zelf is het mogelijk om 300 kilometer binnen 15 minuten erbij te laden. Dat is een verhaal dat we in theorie vaker horen, maar de praktijk wijst anders uit. Al heeft de Mercedes-Benz EQXX meer te bieden dan dat. Zo is het ook mogelijk om de elektrische auto op te laden via de 117 zonnecellen in het dak. Die zorgen op een zonnige dag namelijk voor 25 extra kilometers.

Maar goed, het gaat dus echt om een concept en het duur ook nog wel even voor we de auto daadwerkelijk te zien krijgen. Vanaf 2024 racet dit monster waarschijnlijk op de weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen