Miljarden jaren oude meteoriet komt dwars door iemands dak vliegen

Wetenschap Jeroen Kraak 22 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Een inwoner van het Amerikaanse New Jersey moet zich zijn rotgeschrokken. Een meteoriet kwam dwars door zijn dak.

Stel je voor: je bent ‘s avonds aan het Netflixen en ineens hoor je een ontzettend harde knal en vervolgens zie je een gat in je dak. Dat gebeurde een inwoner van Hopewell Township in New Jersey. Een meteoriet kwam zijn huis binnen.

Een meteoriet in de huiskamer

Deze gebeurtenis vond plaats op 8 mei jongstleden. Drie dagen later werd bevestigd dat het inderdaad ging om een brok ruimtegesteente. De onderzoekers van het College of New Jersey kwamen in actie nadat de politie ze had gecontacteerd. De meteoriet blijkt zo’n 4,6 miljard jaar oud te zijn.

De meteoriet was niet al te groot: ongeveer vijftien centimeter lang en tien centimeter breed. Het gesteente sloeg een gat in het plafond en vervolgens een deuk in de vloerplaat. De plek waar hij landde was daarna nog warm. Uiteindelijk ontdekte een van de bewoners het ruimtegesteente in een van de slaapkamers.

Op zich is het niet raar dat een meteoriet op aarde stort, dit gebeurt veel vaker. De plaats waar dit gebeurt is echter wel opvallend. Normaal gebeurt dit bijna altijd in onbewoond gebied. Het komt zelden voor dat een meteoriet inslaat in een huis. Je hoeft dus niet heel bang te zijn dat dit ook snel bij jou gebeurt.

Onderzoek naar het ontstaan van het sterrenstelsel

Onderzoekers zijn inmiddels wat meer te weten gekomen over de herkomst van de meteoriet. Het gesteente bestaat namelijk al sinds het begin van ons zonnestelsel. Daardoor zouden wetenschappers door middel van de steen iets te weten kunnen komen van het ontstaan van ons zonnestelsel.

Toch wordt dat wel wat lastiger want door de hitte die de steen zowel heeft doorstaan in de ruimte als bij binnenkomst in de atmosfeer is het oppervlakte daarvan sterk veranderd.

Maak kennis met NASA’s robotslang die buitenaards leven moet vinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen