Hoe Microsoft flink de fout in ging, maar dat ook weer herstelde

Games Jelle van Es 25 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen vrijdagavond was er vanuit het niets opeens groot nieuws. Microsoft had namelijk besloten om de prijzen voor hun Xbox Live-service te verhogen.

Xbox Live heb je nog altijd nodig om online je games te spelen. Maar steeds meer gamers kiezen er voor om de Xbox Game Pass Ultimate te halen. Daarmee heb je zowel toegang tot Xbox live als de Xbox Game Pass, waarmee je heel veel games via een digitale bibliotheek binnen kan halen. En Microsoft wil daar steeds meer focus opleggen.

Microsoft gaat de fout in

Met dat in het achterhoofd besloot Microsoft afgelopen vrijdag om gamers nog meer te overtuigen om de overstap te maken. Niet door de Xbox Game Pass aantrekkelijker te maken, maar meer om de prijzen van een huidig Xbox Live abonnement te verhogen. Waar je normaal gesproken voor 59,99 euro een twaalftal maanden aan de service kreeg, daar kreeg je voor hetzelfde bedrag nu zes maanden. Maar een actief abonnement kon je wel makkelijk omzetten naar de Game Pass, die dan uiteindelijk aantrekkelijker zou zijn.

Microsoft Xbox Live Gold
De tijdelijk nieuwe prijs (Afbeelding: Youtube)

En daar waren gamers niet blij mee. De golf aan verontwaardigde reacties was groot en sterk. Kijk, een beetje prijsverhoging, dat is iets waar men wel mee om kan gaan. Dat gebeurt simpelweg door verloop van tijd. Maar dit was een verdubbeling en een duidelijke stap om mensen de Xbox Game Pass aan te smeren. Hoewel die service wat mij betreft echt dik de moeite waard is, zijn er genoeg gamers die daar niks mee hebben. Gamers die bijvoorbeeld hun games nog altijd fysiek kopen, om die vervolgens door te verkopen wanneer ze er klaar mee zijn. En die willen alleen betalen om online te gamen.

Foutje, bedankt

Binnen 24 uur kwam Microsoft terug op zijn actie en werd de verhoging teruggedraaid. Daarnaast werd er ook nog een tegemoetkoming gedaan. Voor free-to-play-games is het nu niet meer mogelijk om een apart Xbox Live Gold-abonnement te hebben. Die kun je nu gewoon online spelen zonder extra kosten te maken. Zodoende bleek de storm toch nog voor een positief iets te zorgen. Wil je meer lezen over alles dat met de Xbox Series X heeft te maken? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen