Waarom je echt niet op het Microsoft-logo moet drukken

Tech Dennis Mons 18 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

We vallen met de deur in huis: niet klikken op het Microsoft-logo in Windows uit het jaar kruik bij installatie. De kans is namelijk groot dat het stenografie herbergt. Het is een rare hack, maar wees gerust, het is vooralsnog gericht op het Midden-Oosten. En toch lopen we allemaal gevaar.

Windows installeren kan ineens een kopzorg zijn. Er kan namelijk een hack achter zitten. Er is echter geen reden tot paniek wanneer je op het Windows-logo klikt. Mensen van het Symantec Threat Hunter Team schreven al: “De payload is verstopt en staat mensen toe om toegang te krijgen tot je bestanden.” Maar met andere woorden: die mensen vinden je saai. Geen reden tot paniek. Maar toch! Ga je dan doelloos klikken op alles? Liever niet.

Windows-logo-hack

Hier wringt hem dus inderdaad de schoen: De Windows-logo-hack wortelt zich eerst in een netwerk, en vervolgens systemen. Door middel van het downloaden van een afbeelding (het Windows-logo) met slechte code, zoals via GIThub, ben je dus de sjaak.

“Downloads van vertrouwde servers als GIThub zorgen ervoor dat er geen rode vlaggen gaan wapperen, dan krijg je downloads met aanvallen van mensen die we denken te kennen”, aldus Witchetty.

Microsoft Windows 11
Het nieuwe logo (Afbeelding: Microsoft)

Met andere woorden: de mensen van Wigetty en Symantec hebben in de gaten dat een aantal hackers deze achterdeur gebruikt. Het beïnvloedt niet alleen jou en mij, maar ook bankiers, diplomaten en regeringen. Niet een klein beetje zorgelijk…

Stegmap gaat zelfs nog een stap verder:

Alles tegen de strijd met een hack

Witchetty gooit alles in de strijd om deze aanvallen te stoppen met onder andere LookBack, maar zet ook Malware als Stagemap in voor Windows. En deze code is nogal agressief: LookBack is een DLL-lader en pakt namelijk de download aan van het bitmap-logo van Windows met de de corrupte code van GitHub. Met andere woorden: het bestrijdt vuur met vuur.

Mensen zitten dus bovenop ons geklungel en weten wanneer ons mandje lek is. Er is goddank een lapmiddel voor Windows en zo weten we onze bips nog wel even te redden.

Is er reden tot een kopzorg? Een beetje, maar wees secuur.

Zin in meer onschuldige hacks? Dan hebben we hier 5 tips voor je!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen