Microsoft had ooit het plan om Nintendo en Electronic Arts te kopen

Games Jelle van Es 7 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Microsoft is al heel wat jaren aanwezig op de gamingmarkt. En de afgelopen tijd is het druk bezig om diverse bedrijven op te kopen, met Bethesda als de laatste grote prooi. Maar vroeger had het nog wildere plannen.

Volgens een artikel op Bloomberg had Microsoft in de begindagen van de spelcomputer het plan om bedrijven als Electronic Arts en Nintendo te kopen. Dit om op die manier sterk voor de dag te komen met hun eerste Xbox.

Microsoft wilde Electronic Arts, Nintendo en meer kopen

In de begindagen van de Xbox had Microsoft in eerste instantie het plan om Electronic Arts in te lijven. Maar de uitgever van de verschillende sportgames liet al snel weten geen interesse te hebben in een overname. En dus droop Microsoft af om het vervolgens ergens anders te proberen. En toen kwam het uit bij Nintendo. Maar dat ging ook niet helemaal goed. Volgens Kevin Bachus, die destijds de director van third-party relaties bij Xbox was, zou voormalige CEO Steve Ballmer een afspraak hebben gemaakt met Nintendo. Dit om te kijken of het Japanse bedrijf open stond om overgenomen te worden door het bedrijf uit de Verenigde Staten. En dat verliep niet helemaal goed.

Volgens Bachus zouden de mensen van Nintendo erg gelachen hebben om het aanbod. Dit is zijn quote daarover:

Nintendo microsoft
Hahahahahaha (Afbeelding: Nintendo)

En wanneer je Japanners zo erg aan het lachen maakt, dan heb je het wel goed gedaan. Microsoft gaf niet op en besloot verder te zoeken. Zo kwam het aan bij Square Enix. Maar ook dat bedrijf bedankt voor een overname, voornamelijk omdat het bod te laag zou zijn.

Midway dan maar?

Tot slot kwam men terecht bij Midway. Deze uitgever bestaat inmiddels niet meer, maar was destijds een redelijk grote speler, met onder andere de Mortal Kombat-reeks in het portfolio. Zij waren op zich wel geintresseerd, maar zagen het uiteindelijk niet zitten om geen games meer voor het PlayStation-platform te maken. En zodoende moest Microsoft echt zelfstandig proberen de markt te veroveren. Inmiddels zijn we zo’n twintig jaar verder en weten we hoe het gaat. Met de Xbox Series X onlangs uitgebracht en een paar interessante overnames probeert Microsoft nog altijd de macht in de gameswereld naar zich toe te trekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen