Microsoft voorziet Windows 11 van nieuwe gebaren, menu’s en meer

Apps Wesley Akkerman 17 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Microsoft brengt een grote update uit voor Windows 11, die een aantal handige veranderingen doorvoert. Ze moeten de Windows-ervaring verbeteren. Zo zijn er nieuwe bewegingen en kun je meer met het Startmenu. Ook gaat het Taakbeheer op de schop. Echter, de update is niet voor iedereen te downloaden.

Binnen het Startmenu kun je na het updaten mappen aanmaken waar je apps in kwijt kunt. Je voegt er gemakkelijk apps aan toe door ze er naartoe te slepen. Een map een andere naam geven lukt nog niet; dat kan in een latere versie van Windows 11. Tabletgebruikers krijgen ook een beetje extra aandacht van Microsoft.

Update voor Windows 11

Zo veeg je omhoog op de taakbalk voor het openen en omlaag voor het sluiten van het Startmenu. Ook kun je door de verschillende opties van dat menu heen vegen. Wanneer je rechts in de hoek een veegbeweging maakt, dan open je het Actiecentrum. Daarnaast is bediening via touch over het algemeen vriendelijker gemaakt.

Mappen in Startmenu
Mappen in Startmenu op Windows 11 (Afbeelding: Microsoft)

Snap Layouts op Windows 11 is ook verbeterd. Wanneer je een venster versleept naar de bovenkant van het scherm, dan zie je meteen welke indelingen er beschikbaar zijn in combinatie met andere vensters. De Focus-functie biedt daarnaast ondersteuning aan voor de Niet storen-modus, zodat je je echt kunt focussen.

Meer opties voor het nieuwe Windows

Windows 11 mag daarnaast rekenen op een Live Captions-functie, waarmee gesproken tekst uitgeschreven wordt. Zo kunnen mensen met een auditieve beperking toch meekrijgen wat er gebeurt wanneer er geen ondertiteling beschikbaar is. Verder kun je de taakbalk eindelijk verslepen naar een andere schermrand.

Daarnaast past Microsoft aan wanneer Windows 11 in de slaapmodus terechtkomt, in een poging het energieverbruik van computers te verminderen. Heel veel dingen klinken heel mooi, maar er staat wel een grote kanttekening bij. Deze update is alleen beschikbaar voor de mensen die Windows-updates testen. Het is nog niet duidelijk wanneer de verbeteringen uitrollen naar alle gebruikers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Microsoft

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen