Microsoft verklaart Windows Phone dood

Apple rmens 9 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Microsoft-topman Joe Belfiore had een zwaar weekend. Op Twitter zegt hij dat Microsoft “echt alles heeft geprobeerd” om van Windows Phone een succes te maken, maar het is niet gelukt. Windows Phone 10 krijgt geen nieuwe functies meer, alleen beveiligingsupdates.

Belfiore heeft jarenlang de taak gehad om van over Windows Phone een gewaagde concurrent voor iOS en Android te maken. Er maken echter te weinig mensen gebruik van het platform.

Te weinig gebruikers, te weinig apps

Omdat er weinig gebruikers zijn, worden er ook weinig apps gemaakt. Ontwikkelaars zien geen brood in Windows Phone en Belfiore heeft geen mogelijkheden meer. “We hebben ontwikkelaars aangespoord en maakten zelfs apps voor hen. Het aantal gebruikers blijft echter te laag en daarom investeren bedrijven niet in ons platform”, concludeert de Microsoft-topman.

Toen het met een goed gevulde App Store voor consumenten niet wilde lukken, probeerde Microsoft de zakelijke markt te veroveren met functies als Continuum. Dit stelt een Windows Phone die op een monitor is aangesloten in staat om als desktop te dienen. Een slim idee, maar niet significant genoeg.

https://www.youtube.com/watch?v=ckzhX1O6Lto

Het werd de laatste tijd ook steeds moeilijker om een Windows Phone te kopen. Nokia (eigendom van Microsoft) verkoopt nog enkele toestellen en HP richt zich op de zakelijke markt, maar Samsung en HTC zijn al lang gestopt met het maken van Windows-toestellen en focussen zich uitsluitend op Android. Belfiore is zelf naar Android overgestapt. Onlangs deed Microsoft-oprichter Bill Gates dat ook.

Nieuwe strategie

Terwijl Windows Phone in eeuwige onderhoudsmodus gaat, heeft Microsoft een nieuwe mobiele strategie. Het bedrijf focust zich op het maken van apps voor iOS en Android. Je kunt tegenwoordig prima een iPhone of iPad met het Microsoft-ecosysteem gebruiken. Office valt bij veel iOS-gebruikers in de smaak en Microsoft Outlook wordt vaak een van de beste e-mail-apps voor de iPhone genoemd.

Met de aankoop van het SwiftKey-toetsenbord heeft Microsoft zijn positie onlangs verder versterkt. Binnenkort komt browser Microsoft Edge naar iOS en Android. De boodschap lijkt vooral: je kunt een iPhone of Android-toestel prima met een Windows-computer combineren.

Microsoft Edge op iOS en Android – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen