Jelle van Es
Jelle van Es Apps 7 apr 2022

Ministry of Justice-telefoontjes met Engelse stem? Hang gelijk op!

De laatste tijd wordt in Nederland gebruikgemaakt van een nieuwe phishing-methode. Je krijgt een telefoontje van een 06-nummer. En als je opneemt, dan wordt er een bandje afgespeeld. Een Engelse stem zeg dat er gebeld wordt namens de National Police, de Dutch Supreme Court of Ministry of Justice.

Het gaat vaak dus om een willekeurig Nederlands nummer. In sommige gevallen zijn het zelfs nummers die terug te leiden zijn naar de Hoge Raad of Rijksoverheid. Maar in alle gevallen gaat het om een nummer dat gespooft is en dus niet afkomstig is van de mensen die je bellen of de overheid. En het feit dat er een Engelse stem een verhaal vertelt, is ook niet erg geloofwaardig. Ikzelf heb een paar van deze Ministry of Justice-telefoontjes gekregen.

Ministry of Justice wil informatie van je via telefoontjes

Als je besluit om te blijven luisteren naar het verhaal via de Ministry of Justice-telefoontjes, dan wordt er iets verteld. Het kan zijn dat de persoon claimt van Justitie te zijn en dat er wordt verteld dat je BSN Nummer wordt misbruikt. Of er wordt gezegd dat er een arrestatiebevel voor je klaar legt. En als ze je helemaal bang willen maken, wordt er gesteld dat je onderdeel bent van een criminele organisatie. Nou lekker dan. De mensen die je bellen, willen dan dat je op 1 drukt. Op die manier zou je doorverbonden worden naar een agent die je verder kan helpen met je zogenaamde probleem.

Geen reden om vrolijk te zijn (Afbeelding: Chase Chappell / Unsplash)

Als je dat doet tijdens zulke Ministry of Justice-telefoontjes, dan wil de scammer aan de andere kant van de lijn informatie van je. Onder het kopje identificeren wordt er gevraagd om je gegevens te geven. Dat moet je dus nooit doen, want die informatie kan men weer voor eigen gewin gebruiken. Of ze vragen je om je geld veilig te stellen. Je zou het moeten overmaken op een bepaalde rekening. Nou als je dat doet, ben je het gewoon kwijt. Een andere vraag die gesteld kan worden is dat je een programma download. Op die manier zou de agent mee kunnen kijken op je computer en te kijken of alles in orde is. Nou, ook dat zorgt voor meer problemen dan je lief is.

Wat te doen

Het meest verstandige wat je doet na het ontvangen van dit soort Ministry of Justice-telefoontjes is gewoon ophangen. Dan is er niks aan de hand. Mocht je wel iets hebben gedaan en vervolgens via een zoekopdracht hier zijn gekomen: neem contact op met de politie. Want het kan zomaar volledig misgaan.

Krijg je voicemails van vreemden? Dit is waarom je er niet op moet reageren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Ministry of Justice-telefoontjes met Engelse stem? Hang gelijk op!
Sluiten