Krijg je voicemails van vreemden? Dit is waarom je er niet op moet reageren

Apps Jelle van Es 7 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Cybercriminelen bedenken constant nieuwe dingen om slachtoffers te maken. Mocht je daarbij voicemails krijgen van onbekenden, dan doe je er verstandig aan om die zo snel mogelijk te verwijderen en niet op te reageren.

Een caller identification bedrijf genaamd Hiya is achter een nieuwe manier van scamming gekomen. Dat meldt onder andere Techradar. Daarin krijgen gebruikers voicemails, die hen verleidt om terug te bellen.

Vreemde voicemails gelijk verwijderen

De nieuwe manier van phishing wordt de ‘Eavesdropping Scam’ genoemd. Daarbij laten de scammers voicemails achter bij slachtoffers. Daarin hoor je een onbekend persoon praten tegen een ander. Het lijkt dan net alsof het niet de bedoeling is dat het telefoongesprek via de voicemail verstuurd had moeten worden. Het idee daarbij is dat het slachtoffer nieuwsgierig wordt en terugbelt om te kijken of alles goed is. Maar dat moet je dus niet gaan doen. Wanneer je dat wel doet, dan zullen de mensen aan de andere kant proberen om informatie te krijgen. En dat gebruiken ze dan weer om je op te lichten of je gegevens te misbruiken.

voicemails
Pas op! (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Het vervelende van deze Eavesdropping Scam via voicemails is dat het verschillende stappen om je te beschermen weet te omzeilen. In de voicemail worden bijvoorbeeld geen dingen genoemd die vaak bij phishing-technieken gedaan worden. Er zijn dus geen keywords waarop alarmbellen afgaan. Je moet dus extra goed opletten dat je niet de fout in gaat. Toch denkt een bedrijf als Hiya met zijn Adaptive AI veel dingen te kunnen herkennen. Als gevolg daarvan heeft het in veel gevallen de mensen die zo’n truc uithalen kunnen bannen, waardoor ze minder slachtoffers kunnen maken.

Altijd alert blijven

Naast deze manier van scamming via voicemails zullen cybercriminelen altijd proberen om nieuwe manieren te vinden om slachtoffers op te richten. Wat dat betreft moet je dus altijd je gezonde verstand gebruiken en niet te snel nummers terugbellen die je niet kent.

Pas op! Deze bedrijven worden het meest geïmiteerd in phishing e-mails

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen