Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 7 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Google Play Store haalt tientallen apps offline met duister tintje

Google heeft tientallen apps uit de Play Store gehaald die ongeoorloofd gegevens verzamelden van gebruikers. Er zit een bijzonder haakje aan.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone. Het is een handig apparaat, want je hebt eigenlijk een computer in je zak waarmee je alles snel kunt opzoeken, of het nu het weer is, of de route naar dat ene restaurant. Inmiddels zijn er zoveel apps te downloaden in de Google Play Store, dat je alles wat je zoekt kunt vinden. Helaas hebben niet al die appmakers even goede bedoelingen.

Google verwijdert apps uit de Play Store

The Wall Street Journal maakt nu bekend dat Google tientallen apps uit de eigen Play Store heeft gehaald. Op zich is dat niet heel opmerkelijk nieuws, aangezien Google regelmatig de appwinkel opschoont om zo slechte en kwaadaardige apps aan te pakken. Dit keer is er echter een opmerkelijk tintje aan de recent verwijderde programma’s.

Google Play Store gaat Android-gebruikers meer duidelijkheid bieden

De tientallen apps die deze keer verwijderd zijn verzamelden verschillende gegevens van de gebruikers. Zo werden locatie, e-mail, telefoonnummers en meer opgeslagen. Dit werd gedaan door een bedrijf met de naam Measurement Systems. Dat bedrijf is gelinkt aan een cyberinlichtingenbedrijf dat onder meer taken uitvoert voor de Amerikaanse nationale veiligheidsdiensten. Het bedrijf ontkent overigens zelf het nieuws.

ethische hacker hackers tips veiligheid
Malware is een gevaar (Afbeelding: Unsplash / Markus Spiske)

Malware door Measurement Systems?

De kwaadaardige code in de apps uit de Play Store is ontdekt door onderzoekers Serge Egelman van UC Berkeley en Joel Reardon van de Universiteit van Calgary. Zij noemen de code malware.

Het bedrijf Measurement Systems werkt op een opvallende manier, meld The Wall Street Journal. Het betaalt ontwikkelaars om hun ontwikkelende software in de app te stoppen. Naast geld krijgen de ontwikkelaars ook gegevens over de gebruikers. In totaal is dat softwarepakket 60 miljoen gedownload via de apps in de App Store. Volgens de onderzoekers zijn de apps vooral gericht op mensen uit het Azië, het Midden-Oosten en Centraal Oost-Europa. Hieronder zie je een aantal van de apps die bekendgemaakt zijn.

Hoewel de apps inmiddels verwijderd zijn uit de Play Store door Google, kan deze nog steeds aanwezig zijn op miljoenen toestellen. Toch lijken ze niet heel bang te zijn, want volgens de onderzoekers is het bedrijf inmiddels gestopt met het verzamelen van gegevens nadat het aan het licht is gekomen.

App Store goed voor twee keer zoveel abonnementen als Google Play Store

Ontkenning

De connectie rond Measurement Systems is vrij duister. Het domein van het bedrijf is geregistreerd door Volstrom Holdings Inc. Ook zouden twee functionarissen zouden banden hebben met Volstrom. Dat bedrijf heeft dus weer een connectie met de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

In een reactie aan The Wall Street Journal ontkent Measurement Systems alles. Ook de banden met Volstrom en de Amerikaanse overheid worden ontkend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!