Mixcloud gaat gratis gebruikers forse beperkingen opleggen

Apple rmens 5 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Naast Spotify en Soundcloud is er nog een dienst die vaak gebruikt wordt voor het uploaden en beluisteren van muziek, namelijk Mixcloud. De dienst biedt podcasts, remixen, liveshows van DJ’s, talkshows en geluidsexperimenten in een Spotify-achtige omgeving. Tot nu toe was bijna alles gratis te beluisteren, maar dat gaat veranderen.

Gratis gebruikers mogen alleen vooruit spoelen (niet langer achteruit) tijdens het luisteren naar een mix of talkshow. Daarnaast kunnen gratis gebruikers binnen twee weken maximaal drie keer dezelfde track beluisteren. Ten slotte is het ook niet meer mogelijk om meer dan 4 nummers van dezelfde artiest of meer dan 3 nummers van een album te horen.

Waarom? Artiesten op Mixcloud steunen

Mixcloud zegt deze beperkingen op te leggen om de makers op het platform te steunen. Gebruikers kunnen door een betaald abonnement te nemen op een eerlijke en legale manier bijdragen aan muziek en cultuur. Het grootste deel van betaalde abonnementen gaat naar artiesten en makers. Mixcloud gebruikt een klein deel van de bijdrage om het platform draaiende te houden.

Naast veel onafhankelijke talkshow hosts en DJ’s, gebruiken ook veel bekende namen Mixcloud om hun shows te uploaden. Grote namen die het platform gebruiken zijn onder andere Markus Schulz en Sander van Doorn. Ook de BBC gebruikt het platform voor het aanbieden van talkshows en een aantal Nederlandse lokale en regionale radiozenders plaatsen er uitzendingen en fragmenten om terug te luisteren op.

Mixcloud iOS 001
Klik/tap voor groter.

Twee nieuwe betaalde opties

De beperkingen gelden niet voor betalende gebruikers. Daarom komt Mixcloud met twee nieuwe abonnementen. Allereerst is er Select voor gebruikers die voornamelijk één bepaalde artiest willen beluisteren. Voor € 2,99 per maand biedt dit account toegang tot een geslecteerd kanaal. 60 procent van de opbrengsten gaat naar de artiest of showhost. Wie een groot aantal shows op de dienst luistert, kan Premium nemen en betaalt daar € 7,99 per maand voor. Van dit bedrag gaat 70 procent naar de artiest of showhost.

Wanneer de beperkingen precies ingaan, wordt uit de aankondiging niet duidelijk. Mixcloud spreekt over ‘binnenkort’ maar noemt geen datum. De nieuwe abonnementen zijn reeds af te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen