Ilona Braam
Ilona Braam Apple 4 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo kom je er snel achter hoe groot de bestanden op je iPhone zijn

Als je wel eens hebt willen weten hoe groot dat ene bestand precies was op je iPhone of iPad, zul je erachter zijn gekomen dat je daar nog best wat moeite voor moet doen Zo moet je aan de slag met clouds als Dropbox en Google Drive of met de Files app, die je bestanden toch ook upload naar de iCloud. Er is echter een snellere manier om het te doen, maar daarvoor moet je wel eerst even priegelen met de Shortcuts app.

Shortcuts op je iPhone

Met Shortcuts kun je, zoals de naam al aangeeft, allerlei snelkoppelingen creëren om verschillende taken efficiënt en snel voor elkaar te krijgen. Zoals gezegd kun je de app ook inzetten om snel erachter te komen hoe groot je bestanden nou precies zijn. Mocht je de app nog niet op je iPhone of iPad hebben, moet je hem natuurlijk wel eerst downloaden in de App Store.

Shortcuts iPhone app

Nieuwe snelkoppeling maken

Vervolgens open je de app en kies je voor het plusje om een nieuwe shortcut te creëren. Daarna duik je de settings in met het icoontje rechtsboven en bedenk je een naam voor je snelkoppeling. Ga bijvoorbeeld voor iets als “bestandsgrootte”. Als je een naam hebt verzonnen is het tijd om “Show in Share Sheet” in te schakelen, zodat je je shortcut te zien krijgt wanneer je op je device voor het icoontje gaat om je bestand met iets of iemand te delen. Bij “bij Accepted Types” kun je vervolgens weer invullen met welke bestanden je shortcut moet werken.

Apple Shortcuts
Shortcuts Apple

Acties toevoegen

Als je daarmee klaar bent moet je natuurlijk ook nog aangeven wat je shortcut precies moet gaat doen. Je moet dus acties toevoegen en die vind je links op het scherm. De actie die je wil toevoegen is “Get Details from Files”. Als je hem niet vindt, kun je de naam ook bovenaan typen in het zoekvenster. Gevonden? Tap erop en de actie wordt toegevoegd aan je shortcut.

Zoals je zou verwachten zorgt de actie ervoor dat er details van een bepaald bestand worden doorgegeven. Welke informatie dat is, kun je zelf bepalen en in dit geval moet je dus “File Size” selecteren. Nu hoef je alleen nog maar te kiezen hoe je de informatie wilt zien en dat doen we in dit geval met een notificatie. Voeg hiervoor de “Show Notification” actie toe aan je snelkoppeling. Mogelijk moet je Shortcuts even toestemming geven om je wensen uit te kunnen voeren.

Shortcuts app

Verwijder de welbekende “Hello World” in het tekstveld en kies de boodschap die voor de bestandsgrootte moet komen te staan. Vervolgens kies je onder het tekstveld voor “Details of Files” om ervoor te zorgen dat de bestandsgrootte ook daadwerkelijk achter je tekst verschijnt. En voilá, het leed is geleden.

Aan de slag op je iPhone of iPad

Als je nu wilt weten hoe groot bijvoorbeeld een foto op je iPhone of iPad is, ga je naar de foto en kies je voor de “Share” optie. Vervolgens kies je voor Shortcuts en selecteer je de naam die je eerder had gekozen voor je shortcut. Als het goed is verschijnt er bovenaan je scherm de gewenste informatie.

Zo zie je hoe handig de Shortcuts app op je iPhone of iPad kan zijn en in iOS 13 zou het allemaal zelfs nog handiger worden. Ook deze vijf kleine iOS 13 toevoegingen gaan je erg blij maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Next Web

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!