‘MWC 2023 is het bewijs dat het einde van de smartphone nabij is’

Tech Mark Hofman 3 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Het Mobile World Congress 2023: doorgaans dé plek waar fans van Android-smartphones dolgelukkig worden van nieuwe innovaties en toffe producten. Volgens WANT-hoofdredacteur Mark Hofman valt dat dit jaar vies tegen. Helaas met een reden.

Waar ik vorig jaar nog lekker in de Spaanse zon dit soort verhalen zat te tikken, werk ik dit jaar tijdens het Mobile World Congress vanuit Nederland. Een groot verschil, al moet ik heel eerlijk bekennen dat ik niet het gevoel heb dat ik veel mis. Heeft dat echt met de beurs zelf te maken of is het de smartphonemarkt die anno 2023 gewoon iets minder spectaculair is?

Mobile World Congress 2023 is the place to be

Beetje gek om te vertellen dat het Mobile World Congress 2023 de place to be is voor technologiejournalisten, terwijl ik zelf vanuit mijn thuiskantoor dit artikel schrijf. Toch kan ik er simpelweg niet omheen.

Er zijn jaarlijks veel verschillende beurzen op de wereld te vinden, maar drie steken er simpelweg met kop en schouders bovenuit. Dat zijn de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona en de internationale Funkausstellung Berlin (IFA) in Berlijn.

Alle Smartphones, gadgets en nieuwtjes uit Barcelona tijdens Mobile World Congress 2023
(Afbeelding: GSMA / Bewerking: WANT)

Doorgaans zijn dit dé evenementen waar je als technologieliefhebber een vergrootglas op legt, omdat bedrijven alle in’s en out’s van de markt aan je laten zien. Gezien ik zelf de ervaring dit jaar in Las Vegas kreeg tijdens CES, besloot ik het Mobile World Congress 2023 vanuit Nederland te beleven.

Jammer, dat zeker. Maar om heel eerlijk te zijn heb ik het gevoel dat ik niet heel veel mis dit jaar. Simpelweg, omdat bedrijven puur op smartphonegebied niet heel veel interessants aan de wereld laten zien. En dat is helaas toch een beetje tekenend voor deze tijd.

Het einde van de (Android) smartphone is nabij

Wie terugkijkt naar wat er de afgelopen drie jaar nu precies is gebeurd op smartphonegebied, weet dat we in deze markt nu niet in de meest spannende tijd leven. Opvouwbare smartphones zoals de Samsung Galaxy Z Fold 4 en de Motorola razr 3 daargelaten natuurlijk.

Ieder jaar krijgen we de nodige camera-upgrades, een snellere processor of een iets beter beeldscherm te zien. Maar heel eerlijk gezegd is het daar wel een beetje bij gebleven. Ik durf het best wel te stellen: smartphones zijn een beetje saai geworden.

Android, Android-telefoons, 300 euro
Dang (Afbeelding: Unsplash)

Het enige pijnpunt wat nog echt aan te pakken valt, dat zijn de batterijen die onze zakcomputers dragen. Xiaomi doet tijdens het Mobile World Congress 2023 wat dat betreft goede zaken. Het bedrijf toonde een smartphone die een laadvermogen van 300W ondersteunt, waardoor hij in vijf minuten volledig opgeladen is. Dope, maar helaas wel een van de weinige dingen waarbij ik dat gevoel krijg.

Blik ik terug op het Mobile World Congress 2023 zie ik een tweet van Nothing voor me, kijk ik met tevredenheid naar de ontzettend goede zet van Nokia én spreek ik over de OnePlus 11 Concept. Qua spannende dingen zegt dat alles wel, denk ik zo.

Mobile World Congress 2023 richt zich ook op AR

Precies mijn punt. We bewegen langzaam maar zeker de kant op waarin een wereld gevuld met AR (augemented reality) de dagelijkse standaard is. Zo bewijst ook het Mobile World Congress 2023.

De beurs werd bijvoorbeeld gestolen door een speciale bril van het Chinese OPPO en een Apple Reality Pro-concurrent van Xiaomi. De hoogtijdagen van de smartphone zijn voorbij, AR heeft de toekomst. En dat is tijdens de grootste smartphonebeurs ter wereld pijnlijk duidelijk geworden.

Benieuwd wat ik en mijn collega’s Dennis en Jeroen daar nog meer over te vertellen hebben? De meest recente aflevering van onze Freakin’ Nerds-podcast staat volledig in het teken en is hieronder te beluisteren:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen