Getest: een van de beste betaalbare game-laptops van dit moment

Tablets, Laptops & Computers Maarten Verkoren 23 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

MSI is een merk dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit aan gaming computers. Fans zijn doorgaans tevreden en bij WANT zijn de we dan ook zeer benieuwd hoe het bedrijf dat doorgaans voor elkaar krijgt. Redacteur Maarten Verkoren ging aan de slag met de nieuwe Katana gaming-laptop en vertelt je er alles over.

Menig gamer weet wat MSI te bieden heeft op het gebied van gaming-laptops. Logisch, want de producten worden volledig vanuit de gamer geproduceerd. Redenen genoeg voor mij om, samen met een hardcore gamer, de nieuwe MSI Katana 11UE te testen en te vergelijken met een andere laptop.

MSI Katana: gaming-laptop zowel snel als dun

Ten eerste is de MSI Katana razendsnel. Een snelle processor, een snelle videokaart en een snel scherm. Een snelle processor is voor alle computers en alle toepassingen fijn, dus dat zou ik zelfs een vereiste noemen voor een laptop in het hogere segment. Het scherm heeft 144 Hz wat zorgt voor een snelle weergave en verversing van de beelden die gegenereerd en geleverd worden vanuit de hardware en de snelle videokaart.

Een krachtige videokaart is echter lang niet in elke computer aanwezig. De NVIDIA GeForce RTX 3060 GPU 6GB GDDR6 die in de Katana 11UE zit laat zien dat het wel kan. Waar zie je dit in terug en waarom is dat belangrijk? Het betekent dat je mooi en vloeiend kan gamen.

Getest: een van de beste betaalbare gamelaptops van dit moment
SI voldoet met de Katana opnieuw aan de hoge verwachtingen (Afbeelding: MSI)

Tijdens het gamen haalt de laptop een constante en hoge fps. Je hoort de term vaak bij gamen en video en het betreft de framerate. De frequentie waarmee een opeenvolgende reeks beelden (frames) op een beeldscherm kan verschijnen. Gemeten in frames per seconde, is je optische waarneming prettig als de fps constant en hoog genoeg is.

Is de fps te laag, dan zijn de beelden schokkerig, heel irritant. Als je alleen simpele spelletjes speelt, maakt de fps niet veel uit. Maar bij geavanceerdere, zwaardere games is de framerate van groot belang. Een te lage fps is vermoeiend voor je ogen en zorgt er bovendien voor dat je tegenstanders bij games dingen sneller zien en je verslaan.

Getest bij zware games

Om een goede vergelijking te maken speelde ik, samen met een hardcore gamer, een aantal bekende titels. Denk hierbij aan League of Legends, Fortnite, Call of Duty: Warzone, Halo Infinite en Elden Ring. Naast de MSI Katana gaming-laptop, pakten we er ook een laptop van Lenovo bij.

Bij alle vijf presteerde de Lenovo op zijn zachtst gezegd wisselend en geregeld zelfs ondermaats. De MSI Katana haalde overal een vloeiende 60 fps en bleek dus heel geschikt om deze games te draaien. Een andere belangrijke feature voor zware games spelen, is de koeling. Veel laptops worden heet wanneer ze zware prestaties leveren en moeten flink gekoeld worden.

Getest: een van de beste betaalbare gamelaptops van dit moment
Krachtige koeling die speciaal ontworpen is om snel veel warmte af te voeren (Afbeelding: MSI)

De MSI Katana heeft een krachtige koeling die speciaal ontworpen is om snel veel warmte af te voeren. Je hoort de ventilatoren behoorlijk blazen bij de zware games, maar door je koptelefoon hoor je dat niet. Door het vernieuwde koelsysteem krijgen we nooit meldingen en waarschuwingen over oververhitting, dus dat is top.

Het toetsenbord heeft rode backlighting waardoor je in het donker ook goed de toetsen kan zien. Naast gamen vonden we de MSI Katana ook zeer geschikt voor algemenere taken als internetten, tekstverwerken, foto’s en video bewerken, video streamen (van alle diensten) en videobellen. Mijn oordeel is dan ook dat de MSI Katana en prima allround laptop is, maar eerst en vooral opvalt als een uitmuntende gaming laptop. MSI voldoet met de Katana opnieuw aan de hoge verwachtingen van haar doelgroep.

De MSI Katana GF66 12UE-003NL is te koop vanaf €1.259

Supercomputer stelt: einde van de eeuw is 27% van het leven dood

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen