Muziek luisteren op z’n best: de 10 allerbeste spelers in 2020

Apps Lisanne Beijen 27 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Online muziek streamen is makkelijk maar niet iedereen is fan van Spotify, Soundcloud en YouTube. Als je een grote (offline) muziekcollectie hebt dan heb je niet veel aan deze streamingdiensten. In dat geval is een goede muziekspeler je beste vriend.

Er zijn veel verschillende muziekspelers die je kunt installeren op je laptop om al je muziek te luisteren. Deze muziekspelers hebben vaak een uitgebreid aantal functies die het organiseren van je muziekcollectie een eitje maken. Hieronder staan de beste tien opties (in willekeurige volgorde) voor je op een rij.

1. Een favoriet: MusicBee

MusicBee is een van de meest populaire muziekspelers van dit moment. Daar is alle reden toe. Dit programma laat je namelijk muziek vanuit je bestaande Windows Media Player of iTunes importeren en ieder bestand afzonderlijk taggen als je wilt. Een leuke feature van MusicBee is de ‘Auto DJ’-functie. Die werkt eigenlijk vrijwel hetzelfde als Spotify’s ‘Radio’. In dit geval synchroniseert hij alleen niet met alle muziek op Spotify maar met Last.fm waarna je soortgelijke muziek te zien krijgt gebaseerd op de muziek in jouw bibliotheek.

MusicBee muziekspeler
MusicBee (Afbeelding: Get MusicBee)

2. Muziek manager en nog veel meer: MediaMonkey

MediaMonkey is een goede tool om je muziek mee te organiseren, maar is ook geschikt voor andere media. De tool werkt met Windows en heeft een hele handige functie om al je documenten en muziekbestanden te taggen. Zo schep je snel orde in de chaos.

3. Foobar2000

Foobar is een open-source project dat al jaren lang mee gaat. Hij gaat niet alleen mee, maar doet ook serieus mee met de grote jongens. De tool is een van de beste gratis muziekspelers is voor Windows10, macOS, Android en iOS. Foobar2000 verwijdert automatisch dubbele bestanden uit je collectie en zoekt ook metadata op van muziek die je jaren geleden van een CD hebt gekopieerd.

4. AIMP

Op zoek naar een strakke en overzichtelijke muziekspeler die zich focust op het afspelen van muziek? Check dan AIMP eens uit. AIMP werkt op Windows en Android en is geschikt voor wie orde wil scheppen in een grote collectie muziekbestanden. Een fijne extra van AIMP is dat je het programma ook in de browser kunt gebruiken. Deze tool heeft niet zo veel functies als bijvoorbeeld MusicBee, maar is desalniettemin een gebruiksvriendelijke gratis muziekspeler.

AIMP muziekspeler
AIMP (Afbeelding: AIMP)

5. Geschikt voor muziek en video: VLC Media Player

Gebruik je VLC Media Player al voor video’s? Dan wist je vast wel dat je het programma ook kunt gebruiken als muziekspeler. Een van de fijne dingen aan VLC is dat hij ongeveer ieder format bestand afspeelt. Daarnaast kan de muziekspeler ook muziek streamen vanaf de internetradio en die als playlist opslaan.

6. Simpel en snel: Dopamine music player

Een van de meest basic muziekspelers die je kunt downloaden is Dopamine. Deze tool heeft een overzichtelijke interface en de setup van het programma werkt makkelijk en snel. De intuïtief werkende muziekspeler heeft een fijne dark mode en niet veel ‘ingewikkelde’ functies en mogelijkheden voor het personaliseren van de tool. Dit maakt het voor velen een favoriet. Een nadeel van Dopamine is dat hij niet goed is in het zoeken van missende metadata van albums, artiesten en nummers.

7. Winamp muziekspeler

Jaren geleden werd Winamp het programma dat veel mensen op Windows gebruikten om gratis mp3’s mee af te spelen. Winamp bestaat anno 2020 nog steeds, maar heeft uiteraard wel een kleine metamorfose ondergaan. De muziekspeler werkt erg intuïtief en heeft veel opties voor het personaliseren van de layout. Een extra feature van de tool die je niet bij veel andere muziekspelers ziet is dat hij een ingebouwde web browser heeft. Op die manier kun je op zoek naar je favoriete website zonder het programma te verlaten. Winamp werkt op Windows 10, 8.1 en 7.

Winamp skins media player
Een van de vele Winamp skins (Afbeelding: Winamp)

8. Apple’s muziekspeler: iTunes

Als je een Apple computer of laptop hebt dan staat daar automatisch de muziekspeler iTunes op. Dit zal geen nieuws voor je zijn. Je kunt deze muziekspeler echter ook downloaden op je Windows computer of -laptop. Een van de voordelen van iTunes is dat hij muziek af kan spelen die je in de iTunes muziekwinkel hebt aangeschaft. Daarnaast functioneert hij, als je een abonnement op Apple Music hebt, ook als online streaming app op Windows.

9. Google Play Music op je Android smartphone

Er bestaan ook een groot aantal gratis muziekspelers voor op je (Android) smartphone. Google Play Music is er daar een van. Deze populaire app heeft verschillende fijne functies. Zo heeft hij ruimte tot 50.000 nummers die je er vanuit iTunes of een andere muziekspeler aan toe kunt toevoegen. Helaas speelt de app wel reclames tussen sommige nummers af als je er niet voor kiest om een abonnement af te sluiten.

10. De laatste muziekspeler in dit rijtje: Groove Music

Groove Music had niet de flitsende start waar het waarschijnlijk op gehoopt had. Toch wordt het programma vandaag de dag regelmatig als een van de betere gratis muziekspelers genoemd. Deze tool is voornamelijk handig voor wie zijn muziek in OneDrive of op zijn Windows computer heeft opgeslagen. Het programma is niet enorm uitgebreid, maar doet wat hij hoort te doen: het afspelen van muziek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen