Elektrische fiets van Carbon Fiber maatk indruk met laag prijskaartje

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 26 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets bestaat in allerlei soorten en maten. Iets wat nog wel zeldzaam is voor een e-bike is wanneer hij minder dan tien kilo weegt en minder dan duizend euro kost. De nieuwe Éole elektrische vouwfiets is duidelijk een uitzondering.

Morfuns’ Éole is een project op Indiegogo dat om een paar redenen de aandacht trok. Het project bevindt zich op dit moment nog in de prototype-fase, maar heeft meer dan genoeg donoren via de crowdfunding website gekregen om daadwerkelijk geproduceerd te worden.

Elektrische vouwfiets met frame lichter dan volle boodschappentas

De meeste elektrische fietsen wegen al snel twintig kilo, maar wegen soms ook veel meer. Een ‘lichtgewicht’ elektrische vouwfiets weegt vaak tussen de 13 en 18 kilo. Voor een elektrische vouwfiets is het natuurlijk nog belangrijker dat hij licht is. Hij is tenslotte ontworpen om makkelijk op te vouwen, op te tillen en te vervoeren.

Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken of je de Éole wel de trap op kunt tillen. Het complete frame van de e-bike gemaakt van carbon weegt namelijk maar 1,1 kilo. Daarnaast weegt het vouwsysteem ook maar 0,8 kilo. Voeg daar een setje kleine wielen en banden aan toe, en een lichtgewicht 7.0Ah accu die onder het zadel is verwerkt en je hebt een van de lichtste e-bikes die bestaat.

Éole elektrische fiets vouwfiets
Éole e-vouwfiets (Afbeelding: Indiegogo)

Inclusief frame is de elektrische fiets iets zwaarder

Er zijn twee typen Éole e-bikes: de Éole S en de Éole C. Het ‘C’-model is ontworpen met extra aandacht voor het comfort en gebruiksgemak. Het ‘S’-model staat voor ‘Sport’ en ‘Super licht’. Deze uitvoering is dus nog lichter dan het andere model doordat hij alle lichtgewicht opties heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een frame dat lichter is, een lichter zadel, een lichter stuur en zelfs een lichtere motor. Inclusief de accu weegt deze elektrische fiets 12.8 kilo.

We bekennen dat we misschien iets genuanceerder hadden kunnen zijn: de complete elektrische fiets, inclusief de elektrische componenten, weegt inderdaad niet zo veel als een volle boodschappentas. We leven nog niet in het jaar 2030 hè. Desalniettemin is een elektrische vouwfiets voor minder dan 13 kilo een vederlichte e-bike voor de commuter.

Kleine elektrische fiets voor super kleine prijs

Iets waarvan je misschien meer onder de indruk bent is de prijs van deze e-bike. De Éole S kost namelijk maar 1073 euro, al is hij via de website van Morfuns al wel uitverkocht. Via Indiegogo kun je misschien nog proberen de Éole C op de kop te tikken; ook die kost ongeveer maar 1000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen