Dynamo is terug op tv na ziekte: “Ik dacht dat ik nooit meer kon toveren”

Films & Series Jeroen Kraak 2 okt 2020
Leestijd: 7 minuten

Dynamo is een van de meest bekende illusionisten van de wereld. Hij was een tijdje verdwenen, maar als echt magiër betaamt heeft hij zichzelf weer terug getoverd.

In Nederland denken we bij grote illusionisten aan onder andere Hans Klok en Victor Mits. Goede magiërs, maar er zijn er nog steeds veel meer. Een van de grootste ter wereld is Dynamo. Hij groeide op in een van de mindere wijken van het Britse Bradford, maar is inmiddels bevriend met de grootste der aarde. Hij mag dan ook Robbie Williams, Will Smith en Russell Brand tot zijn vriendenkring rekenen. Sinds vandaag is hij terug met de nieuwe serie Dynamo Beyond Belief op Discovery waarin hij vertelt over zijn tegenslagen, want het zag er allemaal niet zo magisch meer uit. Wij spreken hem over de moeilijke periode die hij achter de rug heeft en de kracht die hij daar uithaalt.

Stilte rond Dynamo

Het was even stil rond Dynamo. Hij kreeg te maken met een flinke tegenslag. De illusionist liep een heftige voedselvergiftiging op (door zijn eerdere ziekte) en moest naar het ziekenhuis. Daarna kreeg hij de diagnose artritis. Even gelooft hij dat hij nooit meer terugkomt. “Ik voelde me vreselijk in het ziekenhuis. De dokters zeiden dat ik misschien niet meer kon goochelen. Het voelde alsof mijn leven instortte. Ik leef voor magie, zonder dat heb ik geen reden om er nog te zijn.”

Gelukkig gaat Dynamo niet bij de pakken neer zitten. Sterker nog, hij probeert een andere manier te vinden om nog steeds bezig te kunnen zijn met magie. Hij filmt alles puur voor zichzelf. Zowel hoe hij roerloos in bed ligt, als zijn herstel. “Deze show is zo belangrijk voor me. Normaal deel ik nooit iets van mijn privéleven, maar ik wil laten zien hoe ik mezelf heb hervonden.”

Dynamo Beyond Belief
Dynamo weet ook in Mexico te verbazen. (Afbeelding: Discovery)

Moeilijke momenten

Een belangrijke reden daarvoor is de Britse paparazzi. Zij kwamen erachter dat er iets met hem aan de hand was waardoor hij het niet meer geheim kon houden. “De support die ik kreeg was hartverwarmend. Ik heb een filmpje van mezelf op social media gezet om ze te bedanken en ook daarop waren de reacties positief. Daarop heb ik besloten om ook mijn moeilijkste momenten te delen in de serie.” Hij hoopt er ook andere mee te kunnen inspireren. “Ik hoop dat zij kunnen zien dat je nog steeds wat uit jezelf kan halen als het erg tegenzit.

Hij ziet de voedselvergiftiging dan ook niet als iets negatiefs. “Misschien is het zelfs wel een zegen. Normaal doe ik iets anders, maar ik was gedwongen om iets met die tijd in het ziekenhuis te doen.” Hij bleef maar denken wat hij kan doen zonder zijn handen, als hij die door artritis niet zomaar meer kan gebruiken om toch zijn liefde voor goochelen door te kunnen zetten. “Ik heb honderden ideeën opgeschreven in mijn notitieboek, waarmee ik het publiek kan wegblazen. Zonder die tijd in het ziekenhuis had ik ik al die nieuwe trucs waarschijnlijk niet bedacht.”

De magie van het leven

Gelukkig komt het slechte scenario niet uit en stukje bij beetje gaat het beter met Dynamo. Hij gebruikte de tijd in het ziekenhuis om te gaan oefenen en weer te revalideren. “Ik haalde magie uit bij de verpleegsters en mijn familie.” Hij kan dan ook niet wachten om weer naar buiten te gaan en de wereld te laten zien wat hij allemaal heeft bedacht.

De tijd in het ziekenhuis heeft hem ook doen reflecteren. Voor zijn voedselvergiftiging heeft Dynamo alles wat hij wil. Hij is succesvol, zijn tour is compleet uitverkocht en leert de meest bekende mensen kennen. “Ik had geen honger meer naar succes. Ik leefde gewoon mijn leven. Door de situatie in het ziekenhuis ben ik gaan waarderen wat ik heb en zie ik weer perspectief. De magie die ik nu gebruik is anders dan het verleden en ik ben benieuwd waar het mij brengt.”

Dynamo Beyond Belief
Dynamo had in het ziekenhuis niet kunnen denken dat hij weer in Japan zou goochelen. (Afbeelding: Discovery)

De taal van magie

In de serie komt Dynamo vaak terug op zijn eigen leven. De vragen die hij stelt hebben allemaal betrekking op alles wat hij meemaakt. Zo kiest hij ervoor om niet alleen naar de meest prachtige steden en plaatsen te gaan, maar bezoekt hij ook ‘gevaarlijke’ buurten in Mexico. “Ik ben zelf in een wijk opgegroeid waar je niet voor kiest om te wonen, maar daar is mijn avontuur gestart. Maar het heeft mij wel levenservaring gegeven.”

Hij leert van zijn opa te goochelen, iets wat hem helpt om te overleven. Hij moet een manier vinden om de jongens in de buurt van zich af te houden. “Als ik niets doe, slaan ze me in elkaar of pakken ze zelfs mijn schoenen af. Met magie blaas ik ze weg.” Hij ziet dan ook weinig verschil met de moeilijke wijken waar hij nu optreedt. Gelukkig is er wel een verschil. “Zij slaan me in ieder geval niet in mijn gezicht als mijn truc mislukt.”

Angst

In de serie komt de vraag naar voren of mensen bang zijn voor iets. Zelf kent hij ook angst. “Ik denk dat het belangrijk is om soms bang te zijn, zodat je geen domme keuzes maakt. Maar ik begrijp nu dat we onze gedachtes onder controle hebben. Het bangst was ik dat ik mijn magie zou verliezen. Die angst heeft me juist energie gegeven en heeft me geholpen om deze trucs te bedenken. Angst is de meest ingrijpende emotie, maar wel iets waar je kracht uit kunt halen.”

Maar dat is niet de enige reden dat hij optreedt in gevaarlijke wijken. Dynamo wil laten zien dat er niet zo verschil tussen mensen zit. “Magie is universeel. Waar je ook komt, zowel op de rijkste als armste plaatsen, mensen blijven zich verbazen.” Maar dat is niet alleen het geval bij goochelen, magie zit volgens Dynamo in alles. “Het gevoel van magie kan je ook hebben bij de geboorte van je kind, het kan de winnende goal zijn van je favoriete voetballer waarmee jouw team kampioen wordt. Magie is een universele taal.”

Dynamo blijft verrassen

Die universele taal heeft hij opnieuw leren spreken in zijn show. We zien trucs met een persoonlijke inslag. Naast de kleine kunstjes, heeft hij ook een aantal grote stunts in zijn nieuwe show. “De finale is echt een van de hoogtepunten van mijn carrière.” Een ander hoogtepunt van hem is Japan. Ook daar neemt hij een bijzondere stunt op. “Ik heb altijd al naar Japan gewild om magie te laten zien. Dat ik het nu kan doen is een droom die uitkomt. Het is het gevaarlijkste wat ik ooit heb gedaan. Ik ga het niet verklappen je moet het met je eigen ogen zien om jezelf te verbazen. Het is iets waarvan ik altijd al heb gedroomd sinds dat ik klein was.” Wel wil hij verklappen dat het te maken heeft met driften en de Fast and Furious-films.

Maar je hoeft niet te wachten tot dat moment om iets speciaals te zien. In de eerste aflevering doet Dynamo al het meest onmogelijke. Hij rijdt geblinddoekt achteruit in een taxi in de drukte van Moskou. Dat doet hij met behulp van een bijrijder. “Het meest rare is dat ik zijn reactie niet kan zien tijdens het rijden. Pas na de opname zag ik hoe hij dit rit heeft ervaart. Hij krijgt bijna een hartaanval!” Hij krijgt van zijn bijrijder dan ook een hoop gevloek in het Russisch te horen. De man is zelfs bang dat ze opgepakt zullen worden door de politie. “Ik ben echt heel blij dat ik het heb mogen doen. Het is magie dat ik ondanks alles toch weer hetgeen kan doen wat ik het liefst in het leven doe.”

De nieuwe serie Dynamo Beyond Belief is vanaf deze vrijdag om 21:30 uur te zien op Discovery en nu al te zien op streamingdienst Dplay.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen