NASA start belangrijke test voor bemande maanvlucht

Wetenschap Jeroen Kraak 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Er komt een belangrijk weekend aan voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Er worden verschillende tests uitgevoerd bij de raket die mensen naar de maan moet brengen.

Het is inmiddels 52 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet op de maan zette. In totaal zijn er 12 personen op de maan geweest, waarvan de laatste keer alweer dateert uit 1972. Binnenkort moet het opnieuw gebeuren. Wie denkt dat het gezien het verleden een simpel abc’tje is, heeft het mis. Er moet flink wat getest worden door NASA.

Project Artemis

NASA is druk bezig met project Artemis. Het grote doel is om weer astronauten voet op de maan te laten zetten, waaronder de eerste vrouw. Dit moet de bemanning gaan doen via de Orion-capsule die wordt aangedreven door het Space Launch System (SLS).

WiFi op de maan: nieuwe startup heeft grote plannen voor de ruimte

Twee weken geleden werden de raket en capsule al naar buiten gereden richting het lanceerplatform van het Kennedy Space Center. Het doel is om een generale repetitie te doen om te kijken of alles naar behoren werkt. Deze moet plaatsvinden van 1 tot en met 3 april. Als alles goed gaat begint de test vrijdag om 17.00 uur lokale tijd, meldt Space.com.

NASA Artemis, ruimte, heelal, maan
De SLS staat klaar. (Afbeelding: Gregg Newton / AFP)

NASA voert tests uit

Een van de belangrijkste tests voor NASA is het toevoegen van de brandstof aan de tanks. Ook zal het aftellen worden nagebootst en worden de tanks hierna ook weer leeggemaakt. Hierdoor kunnen de medewerkers gewend raken aan de procedures die nodig zijn bij een lancering.

Als alles goed gaat tijdens deze repetitie moet op een later moment een testvlucht worden uitgevoerd. De eerste, die Artemis 1 heet, zal nog zonder bemanning zijn. Wanneer deze plaatsvindt is nog onbekend, maar eerst moet alle data uit de test worden gekanaliseerd.

SpaceX verliest 40 Starlink-satellieten aan magnetische ruimtestorm

De eerste bemande vlucht wordt Artemis 2 in 2024. Hierbij is het de bedoeling dat astronauten van NASA rond de maan vliegen. Artemis 3 is uiteindelijk de vlucht waarbij astronauten ook echt voet op de maan zullen zetten. Oorspronkelijk was deze gepland voor 2024, maar door vertraging zal deze pas in 2025 of 2026 plaatsvinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!