WiFi op de maan: nieuwe startup heeft grote plannen voor de ruimte

Wetenschap Wesley Akkerman 22 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Niets is zo vervelend als geen WiFi-verbinding hebben. Dat weet ook deze startup, die werkt aan opties voor op de maan. Want astronauten moeten kunnen tweeten over hun avonturen op het maanoppervlak. Aquarian Space ontving 650 duizend dollar om een verbinding aan te leggen tussen Aarde en de maan.

Het uiteindelijke doel is om ook Mars op te nemen in de aankomende breedbandverbinding. Aquarian Space wil in 2024 het eerste communicatiesysteem live hebben op de maan. De verwachting is namelijk dat daar behoefte aan is, aangezien het aantal ruimtevluchten toeneemt in de toekomst.

WiFi op de maan, ja

Dat geldt voor missies, maar ook voor openbare ruimtevluchten. Steeds meer mensen verkennen the final frontier, waardoor er dus behoefte gaat zijn voor een goede internetverbinding. Ruimtereizen maken moet in 2030 bovendien een industrie worden die miljarden euro’s waard is; een investering is dus op z’n plaats.

Netgear Nighthawk RAXE500 met Wifi 6E
Sommige routers lijken al op ruimteschepen, dan is de cirkel weer rond (Afbeelding: Netgear)

Hoe krijg je WiFi eigenlijk op de maan? Aquarian Space wil dat regelen via een netwerk dat het Solnet noemt. Dit netwerk bestaat uit razendsnelle satellieten met snelheden tot 100 megabits per seconde. Het kan altijd sneller – zeker voor je gevoel – maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit een prima startpunt is.

Eerste satelliet in 2024

De eerste satelliet gaat in 2024 de ruimte in. Een tweede volgt hem op in 2025, waardoor in elk geval het zuidelijke deel van de maan voorzien is. Echter, een hoop is nog onduidelijk. Zo weten we niet wat voor satellieten het zijn en om wat voor breedbandconnectie het gaat. Ook zijn er nog geen lanceringsvergunningen.

Ondertussen heeft de Europese startup Plus Ultra Space Outposts wel een overeenkomst met Rocket Factory Augsburg om eind 2023 hetzelfde te doen. Daarnaast kennen een hoop mensen ook het Starlink-systeem van SpaceX. Maar die satellieten leveren momenteel nog geen internet aan de maanmannetjes en -vrouwtjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Inverse

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen