NASA spot nieuwe asteroïde met een zeer unieke vorm

Wetenschap Dunke van Boekel 20 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De huidige hoeveelheid asteroïden waar we hier op aarde van weten staat boven de 1.2 miljoen. Het overgrote deel daarvan is relatief rond gevormd. Niet helemaal natuurlijk, maar het komt erop neer dat de meeste asteroïden die NASA bestudeert een beetje lijken op versteende aardappelen.

Meestal zweven deze stenen rondom en tussen Mars en Jupiter, maar een klein gedeelte vliegt ook weleens langs onze thuisplaneet. Zo ook 2011 AG5, een asteroïde die recentelijk op zo’n 1.8 miljoen kilometer verwijderd van de aarde ontdekt werd.

Deze vorm zien we niet vaak

De geleerden bij het Jet Propulsion Laboratory van de California Institute of Technology konden de afgelopen weken door de (relatieve) nabijheid van de asteroïde eindelijk meer te weten komen over de grootte, oppervlakte en vorm. Het bestaan van 2011 AG5 is al sinds 2011 bekend, maar details werden ons nog bespaard.

Volgens NASA is dit één van de grootste asteroïden die ooit gezien is. De opbouw is zelfs vergelijkbaar met die van de Empire State Building in New York. 2011 AG5 is zo’n 500 meter hoog en 150 meter wijd (de Empire State is 443 meter hoog met een breedte van 187 meter).

Van de 1.040 asteroïden die NASA over de jaren heeft bestudeerd is dit ook één van de langste. Het is in ieder geval langer dan Oumuamua (het eerste object uit een ander zonnestelsel dat bij ons langs kwam).

Kan de asteroïde botsen met de aarde? Dit zegt NASA

Toen 2011 AG5 werd ontdekt, leken de analyses erop te wijzen dat een impact met de aarde een kleine kans had. Door deze nieuwe ontdekkingen heeft NASA deze mogelijkheid (gelukkig) af kunnen schrijven. De asteroïde zou volgens metingen pas in 2040 ‘dichtbij’ onze planeet komen, maar passeert dan op de schappelijke afstand van 1,1 miljoen kilometer.

Asteroïde, NASA
6 foto’s van 2011 AG5. (Afbeelding: NASA/Caltech)

Of NASA het Osiris-Rex-project (het landen op een asteroïde voor het verzamelen van materialen) gaat herhalen is niet bekend.

De experts van NASA wisten ook nog een paar andere stukjes informatie uit de observaties te halen. Zo zou er op één van de van de uiteindes van de asteroïde een soort inham aanwezig zijn. Ook zou 2011 AG5 als die met het blote oog bekeken wordt de kleur van steenkool hebben. Wellicht tijd om de verrekijker even op te poetsen

Er zweeft nog een Tesla Roadster van SpaceX in de ruimte, maar waar is hij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen