NASA geeft je een nieuwe kijk op de ruimte dankzij Webb-ruimtetelescoop

Pop-Culture Wesley Akkerman 12 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe groter de telescoop, hoe groter de afstand is die we ermee kunnen bekijken. NASA geeft ons nu een nieuwe blik op ons universum. We zijn al ruim honderd jaar bezig om de grote leegte om ons heen in kaart te brengen. En dankzij een recent gepubliceerde foto, krijgen we daar een betere blik dan ooit op.

Door de ruimte te onderzoeken, verleggen we als mens de horizon van het heelal. Dankzij het uitgebreide onderzoek van de afgelopen decennia weten we bijvoorbeeld dat er sterrenstelsels bestaan die ‘slechts’ 600 miljoen jaar na de Oerknal ontstonden. Anno 2022 verleggen we de ruimtegrens opnieuw.

Blik op oneindig met NASA-telescoop

NASA heeft namelijk een eerste afbeelding gedeeld die gemaakt is door de James Webb-ruimtetelescoop. Daar is jaren aan onderzoek met betrekking tot telescopische technologie, astronomie, astrofysica, ingenieurswetenschappen, raketkunde, wiskunde en zelfs videostreaming aan vooraf gegaan. Maar de afbeelding is er dus eindelijk.

NASA
Foto van de Webb-ruimtetelescoop (Afbeelding: NASA)

We hebben hier te maken met Webb’s First Deep Field. Dit is een historisch moment, omdat we nog niet eerder zo’n duidelijke blik om de ruimte geworpen hebben. Hoe imposant zo’n foto ook kan zijn, eigenlijk stelt het in the grand scheme of things weinig voor. Deze plek is vergelijkbaar met een zandkorrel op je vinger.

Waar is de foto gemaakt?

De foto is gemaakt op de plek van het universum dat SMACS 0723 genoemd wordt. Daar treffen we een gigantisch cluster van sterrenstelsel aan, dat functioneert als een soort lens. Ze vergroten het bereik van het licht van stelsels die nog verder weg liggen dan deze groepen.

Dit komt door de manier waarop NASA de spiegels in de James Webb-ruimtetelescoop positioneert. De vorm van het licht heeft dus niet iets te maken met de bron. Als we in de toekomst nog meer foto’s uit de ruimtetelescoop krijgen, dan is de kans zeer groot dan we eenzelfde soort patronen gaan tegenkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NASA

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen