Houston, we have a poopy problem: stijlvolle NASA-pakken hebben een nadeel

Wetenschap Mark Hofman 16 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

NASA heeft voor het eerst in veertig jaar zijn ruimtepakken een upgrade gegeven. De ruimte-organisatie introduceert, samen met Axiom Space, de kledij voor de Artemis III-missie van 2025. We gaan volledig in stijl terug naar de maan. Al komt er wel een probleem bij de nieuwe outfits kijken.

Veertig jaar geleden introduceerde NASA de welbekende witte ruimtepakken waarmee de eerste man uiteindelijk op de maan werd gezet. Het zijn de pakken die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden in het International Space Station (ISS) en overige missies. Tijd voor een upgrade, dus.

NASA introduceert gloednieuwe ruimtepakken

Die upgrade komt door een samenwerking met Axiom Space (een bedrijf uit Houston) tot leven. De technologie van NASA wordt gecombineerd met een stijlvolle uitstraling. Hoewel de grote ronde vissenkom-achtige helmen nog steeds blijven, maakt de witte kleur ruimte voor zwart met oranje tinten.

Stijlvol is het zeker, maar dat zal niet het grootste voordeel voor astronauten zijn. NASA zorgt er met het nieuwe pak voor de onze ruimtereizigers een stuk flexibeler zijn. Vernieuwde mouwen, pijpen en handschoenen zorgen voor meer mogelijkheden in de gewichtsloosheid. En dat is winst, als we de ruimte-organisatie mogen geloven.

Waar we de afgelopen veertig jaar hebben genoten van de iconische uitstraling, is het tof om te zien dat NASA zich volledig stort op de toekomst. Naast de Artemis III-missie die ons in 2025 naar de maan moeten brengen, zal dit ook het pak zijn waarmee we de eerste stappen op Mars zetten.

Houston, we have a poopy problem

Er gaat ongelooflijk veel technologie schuil in de pakken van NASA. Alles om ervoor te zorgen dat de missie van 2025 zo soepel mogelijk verloopt. We kunnen natuurlijk in detail treden, maar de mensen van Axiom Space leggen je het zelf het beste uit. Ze hebben de pakken immers gemaakt.

Ruimtepakken NASA zijn upgrade, maar poepen is een probleem
Sick! (Afbeelding: NASA)

Het enige probleem dat de pakken met zich meebrengen, zijn de natuurlijke behoeften van de mens. Ondanks een verbeterde uitstraling, mobiliteit en technologieën, moeten astronauten nog steeds een grote boodschap in het pak zelf doen.

Een poepje op de maan gebeurt dus nog steeds in een luier. “Ze zijn gewoon zeer effectief”, laat Axion’s Extravehicular Activity manager Russel Ralston weten. “Soms is de simpelste oplossing gewoon het beste.”

NASA werkt aan een eigen Star Destroyer om ISS uit de lucht te halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen